Skrivene obveze: Samo Ledo opterećen jamstvima teškim 2,5 milijarde kuna

Bez autora
Apr 11 2017

Ulagači u Agrokorovu obveznicu spremni su uložiti 400 milijuna eura u Agrokor, odluku su potvrdili na jučerašnjem sastanku vjerovnika Agrokora, a trebala bi i službeno biti potvrđena kroz nekoliko dana. Banke su pak javno iskomunicirale ulaganje od 150 milijuna eura. Banke koje će odobriti kredit su najveći vjerovnici Agrokora, koje su i nedavno bile potpisnice nikad aktiviranog standstill aranžman, dok su ulagači u obveznicu pretežito strani fondovi iz Amerike, Kanade... Dobra je to vijest za novog povjerenika Agrokora Antu Ramljaka, jer u startu ima financijsku podršku od 550 milijuna eura! S jučer najavljenom injekcijom banaka od 150 milijuna eura isplatit će se mali dobavljači i plaće radnicima Agrokora za ožujak. No borba za spašavanje Agrokora tek počinje. Jučer su odblokirani računi svih Agrokorovih tvrtki te je postignut je, ali ne i završen dogovor s dobavljačima, kojima je obećano da neće morati platiti dugove po regresnim mjenicama.

Skrivene obveze: Samo Ledo opterećen jamstvima teškim 2,5 milijarde kunaUlagači u Agrokorovu obveznicu spremni su uložiti 400 milijuna eura u Agrokor, odluku su potvrdili na jučerašnjem sastanku vjerovnika Agrokora, a  trebala bi i službeno biti potvrđena kroz nekoliko dana.

Banke su pak javno iskomunicirale ulaganje od 150 milijuna eura. Banke koje će odobriti kredit su najveći vjerovnici Agrokora, koje su i nedavno bile potpisnice nikad aktiviranog standstill aranžman, dok su ulagači u obveznicu pretežito strani fondovi iz Amerike, Kanade... Dobra je to vijest za novog povjerenika Agrokora Antu Ramljaka, jer u startu ima financijsku podršku od 550 milijuna eura!

S jučer najavljenom injekcijom banaka od 150 milijuna eura isplatit će se mali dobavljači i plaće radnicima Agrokora za ožujak. No borba za spašavanje Agrokora tek počinje. Jučer su odblokirani računi svih Agrokorovih tvrtki te je postignut je, ali ne i završen dogovor s dobavljačima, kojima je obećano da neće morati platiti dugove po regresnim mjenicama. Slijedi formiranje  Vjerovničkog vijeća  kojeg čine dva predstavnika banaka – jedne strane i jedne domaće, dva predstavnika dobavljača – malog i velikog, te predstavnik PIK obveznice.

Zatim slijedi formiranje savjetodavnog tijela, čija bi imena trebala biti poznata kroz nekoliko dana. Među domaćim savjetnicima najvjerojatnije će se naći ime Branimira Bricelja, koji se je tijekom nedjelje pojavio kao i kandidat za povjerenika, no od te funkcije je i sam odustao, piše Večernji list.

Nadalje će se, a nakon provedenog natječaja, angažirati međunarodna tvrtka koja će provoditi restrukturiranje, a nije isključeno da to bude tim Antonia Alvareza. Alvarez je još u Zagrebu, u ponedjeljak je došao u sjedište Agrokora, jer i sam želi znati treba li ostati ili ne. Kako nam kaže sugovornik iz Vlade, nije isključeno da ostane. Ramljaku naime trebaju tako stručni konzultanti, no postoji ograničavajući faktor što je Alvareza angažirao Ivica Todorić i nije poznato kakav je ugovor sklopljen. Odnosno, ne zna se primjerice na koliki je mandat Alvarez uzet, koliku je naknadu dogovorio...

S druge strane, kompanije poput Alvarez&Marsala se ne javljaju na natječaje, nego imaju izravne angažmane. Alvarez je ušao u srž problema kompanije, te bi svakako bio najbrže rješenje za početak restrukturiranja kompanije. Naravno, ako ne zapne na primjerice dogovoru banaka. One veće su složne za sada, iako neki ne isključuju da će i tu doći do mogućih nesporazuma kada će se razgovarati o omjeru kredita i redoslijedu naplata. Nadalje, još je uvijek otvoreno pitanje hoće li factoring društva pristati čekati na novac, s obzirom na dogovor da se taj dug prebaci s dobavljača na dužnika tj. Agrokor. Zato pravnici s kojima smo razgovarali smatraju da je to trebalo biti definirano u zakonu, a kako bi se izbjegle moguće tužbe.

– Pred nama je bitka da se ovaj poslovni problem koji imamo u Agrokoru ne prelije na cijelo gospodarstvo RH pa i šire regije. Vremena stvarno nemamo mnogo, ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušat ću sa svojim timom, koji već imam u pripremi, osigurati smirivanje tenzija oko kompanije, da vratimo povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka... i da normaliziramo poslovanje – rekao je Ramljak prilikom predstavljanja.

Bez obzira na otvorena pitanja, doza optimizma je vidljiva, a to se prelilo među ulagače, pa su tako dionice gotovo svih kompanija bile u ponedjeljak u plusu. Prvi zadatak Ramljakovog tima bit će utvrditi obveze i imovinu. Obveze su sigurno veće od onoga što je prikazano u knjigama, jer velik je dio izvanbilančnih obveza nije uknjižen, poput primjerice jamstava, koje su samo u slučaju Leda u visini od 2,5 milijarde kuna. Kada će se raditi izračun za imovinu, vodit će se računa o sadašnjoj vrijednosti i onoj potencijalnoj. Već će taj start biti dovoljan da se vidi ima li spašavanje smisla, a što će ovisiti o tome je li imovina veća od obveza ili nije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik