Vlada RS prihvatila ponudu Izrealaca za kupovinu RŽR "Ljubija"

Bez autora
Apr 12 2017

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici prihvatila kao najbolju ponudu kompanije „Israeli Investment Group Inc“ za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda „Arcelor Mittal” iznosila 63,6 miliona maraka. Na konferenciji za novinare ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić saopštio je da je Vlada ocijenila da je ponuda kompanije „Israeli Investment Group Inc“ znatno bolja i uputila je sa prijedlogom za usvajanje Narodnoj skupštini RS. Prema službenoj zabilješci o otvaraju ponuda, koju je danas prihvatila Vlada, a koju je portal CAPITAL, objavio 23. marta, ponuda izrealske kompanije, u odnosu na prethodnu, je povećana za čak 32 miliona KM, dok je „Mittal“ svoju ponudu povećao za 3,6 miliona KM. Izraelci ponudili garancije i zapošljavanje 320 novih radnika

Vlada RS prihvatila ponudu Izrealaca za kupovinu RŽR "Ljubija"Vlada Republike Srpske danas je na sjednici prihvatila kao najbolju ponudu kompanije „Israeli Investment Group Inc“ za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda „Arcelor Mittal” iznosila 63,6 miliona maraka.

Na konferenciji za novinare ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić saopštio je da je Vlada ocijenila da je ponuda kompanije „Israeli Investment Group Inc“ znatno bolja i uputila je sa prijedlogom za usvajanje Narodnoj skupštini RS.

Prema službenoj zabilješci o otvaraju ponuda, koju je danas prihvatila Vlada, a koju je portal CAPITAL, objavio 23. marta, ponuda izrealske kompanije, u odnosu na prethodnu, je povećana za čak 32 miliona KM, dok je „Mittal“ svoju ponudu povećao za 3,6 miliona KM.

Izraelci ponudili garancije i zapošljavanje 320 novih radnika

Kompanija „Israeli Investment Group Inc“ u svojoj ponudi navodi da je za kupovinu akcija RS u RŽR „Ljubija“ spremna da plati 92 miliona KM. Ona planira investirati 65 miliona KM u naredne tri godine, uključujući osnivanje Odjeljenja za istraživanje i razvoj s ciljem uvođenja novih tehnologija.

Ova kompanija obavezala se i da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom torgodišnjem periodu na neodređeno zaposliti još 320 radnika.

Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća te da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

Što se tiče garancija, ova kompanija je izrazila spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština RS da saglasnost na odluku Vlade RS o izboru kupca, a naveli su i da su spremni dati bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv koja bi iznosila minimalno 20 odsto od vrijednosti investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik