U banjama besplatno od maja

Bez autora
Apr 17 2017

Pravo na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u banjskim lečilištima Srbije o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ove godine imaće oko 12.500 penzionera, ali za sada još nije poznato koliko njih je podnelo zahteve za ostvarivanje ovog prava.Da li će najsiromašniji pripadnici trećeg doba u našoj zemlji moći da odu na rehabilitaciju o trošku države i u kojim tačno lečilištima će moći da uživaju, biće poznato krajem aprila. U Fondu PIO ističu da je u toku obrada primljenih zahteva, ali naglašavaju da još nemaju precizne podatke o broju potencijalnih korisnika.

U banjama besplatno od majaPravo na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u banjskim lečilištima Srbije o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ove godine imaće oko 12.500 penzionera, ali za sada još nije poznato koliko njih je podnelo zahteve za ostvarivanje ovog prava.

Da li će najsiromašniji pripadnici trećeg doba u našoj zemlji moći da odu na rehabilitaciju o trošku države i u kojim tačno lečilištima će moći da uživaju, biće poznato krajem aprila. U Fondu PIO ističu da je u toku obrada primljenih zahteva, ali naglašavaju da još nemaju precizne podatke o broju potencijalnih korisnika.

– Konačne rang-liste trebalo bi da budu istaknute 26. aprila, a prvi korisnici bi mogli da počnu da koriste svoje pravo na besplatnu rehabilitaciju već u maju – najavljuju u Fondu PIO.

U Savezu penzionera Srbije, koji je od 1. marta sprovodio akciju sakupljanja konkursne dokumentacije od zainteresovanih u više od 200 gradova naše zemlje, ističu da su Banja Koviljača i Vrnjačka Banja i dalje na vrhu liste najpoželjnijih lečilišta.

Na mapi popularnih ne zaostaju ni Selters i Ribarska banja. U opticaju je inače ukupno 25 zdravstveno-stacionarnih ustanova i banjsko-klimatskih lečilišta.

– Prema procenama, prijavilo se više od 40.000 penzionera. Pripadnici trećeg doba navodili su po tri banje u kojima bi želeli da borave, a za dve je bilo obavezno da se nađu u okrugu u kojem osoba živi. Ukoliko lekarska komisija koja pored Fonda PIO razmatra konkursnu dokumentaciju proceni da banje sa liste želja zdravstveno ne prijaju osobi koja je za njih konkurisala biće joj dodeljena neko drugo lečilište – pojašnjava Vasilije Belobrković, zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije.

Rok za podnošenje zahteva za besplatnu rehabilitaciju penzionera istekao je 20. marta.

Pravo na desetodnevnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište u Srbiji i čija penzija iznosi do 23.799 dinara.

Mogu ga ostvariti i korisnici koji to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina, a u besplatnu rehabilitaciju uključeni su i troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

U Fondu PIO podsećaju da će od ukupnih sredstava za društveni standard korisnika penzija (396,96 miliona dinara), a na osnovu visine izdvojenih sredstava za besplatnu rehabilitaciju, u jednoj od 25 srpskih banja ove godine boraviti oko 12.500 penzionera.

Najviše korisnika u Niškoj Banji i „Merkuru” u Vrnjačkoj Banji

Gotovo 11.000 penzionera boravilo je u prošloj godini na rehabilitaciji o trošku Fonda PIO u banjama i lečilištima Srbije. Na oglas za besplatnu rehabilitaciju korisnika prijavilo se 39.500 penzionera svih kategorija.

– Od onih koji su ovo pravo ostvarili i našli se na rang-listama do kraja 2016. godine u banjama je besplatno boravilo 10.916 penzionera iz cele Srbije. Za društveni standard korisnika penzija fond je ukupno izdvojio 360,96 miliona dinara, od čega je oko 93 odsto, odnosno nešto više od 336 miliona dinara, bilo namenjeno za rehabilitaciju korisnika penzija u banjama Srbije – podsećaju u Fondu PIO. U toku 2016. najviše penzionera boravilo je u Niškoj banji, u „Merkuru” u Vrnjačkoj banji, Koviljači, Kanjiži, zatim u Banji „Junaković”, vrdničkom „Termalu” i Prolom banji. U svakoj od navedenih banja pojedinačno je boravilo više od 600 korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik