Najlepše plaže u Grčkoj

Bez autora
Apr 18 2017

Grčka ima veoma razuđenu obalu ukupne dužine od približno 16.000 kilometara, od čega polovina pripada mnogobrojnim ostrvima, dok se ostatak proteže duž kopna. Ono po čemu se izdvaja od svih ostalih obala Mediterana, jeste specifičan šarm i lepota raznolikih predela koje osvajaju turiste širom sveta. Od malih zaliva, preko ogromnih peščanih plaža i šljunkovitih obala ukrašenih tirkiznom bojom mora, pa sve do jedinstvenih vulkanskih ostrva, Grčka se zaista može prilagoditi svačijem ukusu, te čudi zašto joj se turisti iznova vraćaju ne bi li otkrili nove predele i uživali u najlepšim plažama. Kako bi turistima olakšala izbor naredne destinacije za odmor, Grčka nacionalna turistička organizacija već nekoliko godina vodi evidenciju o najposećenijim plažama, utiscima gostiju i prirodnim lepotama, pa se tako svake godine ažurira lista najlepših plaža ove zemlje. Ukoliko planirate da ovog leta posetite Grčku, u nastavku teksta saznajte koje su to plaže turisti širom sveta ocenili najvišim ocenama.

Grčka ima veoma razuđenu obalu ukupne dužine od približno 16.000 kilometara, od čega polovina pripada mnogobrojnim ostrvima, dok se ostatak proteže duž kopna. Ono po čemu se izdvaja od svih ostalih obala Mediterana, jeste specifičan šarm i lepota raznolikih predela koje osvajaju turiste širom sveta. Od malih zaliva, preko ogromnih peščanih plaža i  šljunkovitih obala ukrašenih tirkiznom bojom mora, pa sve do jedinstvenih vulkanskih ostrva, Grčka se zaista može prilagoditi svačijem ukusu, te čudi zašto joj se turisti iznova vraćaju ne bi li otkrili nove predele i uživali u najlepšim plažama.

Kako bi turistima olakšala izbor naredne destinacije za odmor, Grčka nacionalna turistička organizacija već nekoliko godina vodi evidenciju o najposećenijim plažama, utiscima gostiju i prirodnim lepotama, pa se tako svake godine ažurira lista najlepših plaža ove zemlje. Ukoliko planirate da ovog leta posetite Grčku, u nastavku teksta saznajte koje su to plaže turisti širom sveta ocenili najvišim ocenama.

1. Balos, Krit

Balos plaža nalazi se na ostrvu Krit i sa razlogom nosi prvo mesto na brojnim listama najlepših plaža Grčke. Ova plaža za mnoge predstavlja sinonim za idealno letovanje. Sitan beli pesak, uokviren kristalno čistim i tirkiznim morem, sa obližnjih ostrvcima i planinama zajedno čini jedinstveni pejzaž kakav nećete pronaći na drugim mestima. Kako su najbolje plaže uglavnom nepristupačne, tako se i do Balosa stiže makadamskim putem koji omogućava pristup automobilom, nakon čega sledi staza koju morate prepešačiti. Alternativni put jeste vožnja brodićem do plaže. Međutim, kada ugledate Balos, znaćete da je vredelo truda.

Najlepše plaže u Grčkoj

2. Navagios, Zakintos

Ovo je definitivno najslikanija i najpoznatija plaža u Grčkoj, a ukoliko je do sada niste posetili, prepoznaćete je na velikom broju turističkih flajera ili razglednica iz ove zemlje. Skrivena među ogromnim stenama na severozapadnom delu ostrva Zakintos, ova plaža osim po belom pesku i tirkizno plavoj boji mora poznata i po nasukanom brodu iz 1986. godine koji se nalazi baš na sredini obale. Do Navagios plaže je moguće doći isključivo brodićima koji polaze sa svih većih mesta na ovom i susednim ostrvima. Lepoti plaže naročito doprinose dramatične litice kojima je okružena, a kako biste na pravi način doživeli njenu lepotu najbolje je posetiti sredinom dana, kada je ogromne stene ne sakrivaju od sunčevih zraka.

Najlepše plaže u Grčkoj

3. Mirtos, Kefalonija

Grčko ministarstvo turizma je pre nekoliko godina proglasilo plažu Mirtos najboljom plažom Grčke, a ovu laskavu titulu ponela je i prema ocenama samih turista. Sitni beli kamenčići, ušuškanost između strmih stena kao i prelamanje 50 nijansi plave boje - jedni su od razloga zbog kojih je ova plaža godinama unazad omiljena turistima koji obilaze Kefaloniju. Put koji vodi do ove plaže je prava mala avantura, jer do nje vode strmi i krivudavi putevi iz sela Divarata. Ali onog trenutka kada stignete na odredište, shvatićete zašto je zovu biserom zapadne obale Kefalonije.

Najlepše plaže u Grčkoj

4. Kamari, Santorini

Plaža Kamari nalazi se u jugoistočnom delu ostvra Santorin a poznata je i pod nazivom “crna plaža”. Naime, ova plaža je u potpunosti prekrivena crnim kamenjem vulkanskog porekla što je čini jedinstvenom i jednom od najpopularnijih plaža u Grčkoj. Kamari plaža je izuzetno duga i prostrana, a okružena je i mirisnim zelenilom, pa boravak na njoj predstavlja užitak za sva čula. Osim toga, u njenoj neposrednoj blizini se nalaze brojni hoteli, restorani, barovi, kao i bioskop na otvorenom. Takođe se na ovoj plaži  svake godine održava i Džez festival.

Najlepše plaže u Grčkoj

5. Sarakiniko, Elafonisos

Ostrvo Elafonisis se nalazi na krajnjem jugu poluostrva Peloponez i prostire se na svega 19 kvadratnih kilometara. Međutim, na tako maloj površini sadrži nekoliko predivnih plaža da je zaista teško opredeliti se najlepšu. U prilog ovoj tvrdnji stoji i činjenica da ovo ostrvo nazivaju još i “Grčkim Maldivima”, između ostalog i zbog toga što je voda proglašena za jednu od najčistijih. Najpoznatije tri ostrvske plaže su Sarakiniko, Simos i Panagia, koje ujedno pripadaju redu najlepših plaža u Grčkoj. Od svih fenomenalnih plaža na ovom ostrvu najpopularnija je Sarakiniko, najviše zbog izuzetno bistrog i toplog mora iz kog nećete poželeti da izađete.

Najlepše plaže u Grčkoj

6. Plaka, Naxos

Naksos je najveće ostrvo od Kiklada, udaljeno oko 170 kilometara jugoistočno od Atine. Plaža Plaka je smeštena u blizini grada Naksos i predstavlja jednu od najdužih i najlepših plaža ove regije. Naime, Plaka počinje na kraju pomenutog grada i spušta se duž cele obale ostrva, skoro do kraja južnog dela ostrva. Visoke ocene turista dobija zbog besprekornog peska, tople i kristalno čiste vode u kojoj uživaju svi kupači.

Najlepše plaže u Grčkoj

7. Egremni, Lefkada

Ostrvo Lefkada je popularnost steklo zahvaljujući besprekornim plažama i tirkiznom bojom mora koje zapljuskuje obale. Egremni plaža je jedna od najposećenijih plaža kako na samom na ovom ostrvu, tako i u celoj Grčkoj. Osim toga, plaža je veoma dugačka pa uvek možete pronaći kutak da se osamite i izbegnete gužvu. Do ove prelepe plaže vodi ogroman broj strmih stepenika koje morate preći kako biste uživali u sitnom, belom šljunku i tirkiznom moru. Pored Egremni plaže, na Lefkadi se nalazi i Porto Katsiki plaža, koja takođe uživa ogromnu popularnost među turistima. Za razliku od Egremni plaže, Porto Katsiki karakteriše mekan sitan pesak al ii veća gužva. Porto Katsiki se takođe nalazi na listi najlepših plaža u Grčkoj, a jedinstvena boja mora i snažni talasi očaravaju turiste širom sveta.

Najlepše plaže u Grčkoj

8. Elafonisi, Krit

Na krajnjem jugozapadu ostrva Krit nalazi se po mnogo čemu jedinstvena Elafonisi plaža. Sastoji od velikog broja kamenih i peščanih sprudova odvojenih plitkom i besprekorno čistom vodom. Celokupni pejzaž dodatno ulepšava beli pesak koji vodi daje najrazličitije nijanse plave boje. Na pojedinim mestima pesak ima nežno roze nijansu, po čemu se ova plaža takođe razlikuje od svih ostalih. Iako gleda na otvoreno more, voda je izuzetno mirna, bez ogromnih talasa. Plaža Elafonisi je pod zaštitom projekta Natura 2000, koja je sprovedena u cilju zaštite i očuvanja prirodne sredine. S tim u vezi, na plaži je zabranjeno dodirivati razne vrste biljaka koje rastu u okruženju, a takođe je stogo  zabranjeno iznositi roze pesak sa plaže.

Najlepše plaže u Grčkoj

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik