BiH i dalje bez zelenog svjetla za povećanje akciza

Bez autora
Apr 20 2017

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio hitni postupak glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru, pa će uslijediti skraćeni postupak.Ovakva odluka je uslijedila nakon što su parlamentarci odbili da se prvo izjasne o zaključcima Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, a tek nakon toga o setu zakona o akcizama.

BiH i dalje bez zelenog svjetla za povećanje akcizaPredstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio hitni postupak glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru, pa će uslijediti skraćeni postupak.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što su parlamentarci odbili da se prvo izjasne o zaključcima Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, a tek nakon toga o setu zakona o akcizama.

Parlamentarci nisu prihvatili da se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zajedno sa cijelim setom popratnih zakona, izjašnjavaju po hitnom postupku. Parlamentarci su prihvatili da prijedlozi idu u skraćenoj proceduri.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Riječ je o setu zakona koji je uslov za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koji je već ranije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

Poslanici iz SDA Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović bili su suzdržani prilikom glasanja.

Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je odbijanjem hitne procedure za set zakona o akcizama i bankarstvu parlament još jednom odbio da poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru.

"Tim prije što takvo poskupljenje apsolutno nema prateće mjere, budući da je više nego evidentno da će takvo poskupljenje pratiti lančano poskupljenje robe i usluga", rekao je Magazinović novinarima.

Prema njegovim riječima, pristup Savjeta ministara BiH nije bio odgovarajući jer nisu obrazložili svoj prijedlog nego su to radili predstavnici međunarodne zajednice.

Poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović bili su uzdržani na glasanju o hitnoj proceduri za set zakona kojima se omogućava nastavak kreditnog aranžmana sa MMF.

Mehmedović je u izjavi novinarima rekao da je ovako glasao jer nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka koje su predložili Ahmetović i on, radi zaštite građana BiH od novog talasa poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Prilika je da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje i da se ugradi ono što smo tražili zaključcima", smatra Mehmedović.

On dodaje da ga najmanje brinu sankcije stranke zbog ovakvog glasanja koje je presudilo da predloženi set zakona bude upućen u skraćenu proceduru.

Jasmin Emrić iz A-SDA bio je protiv hitne procedure, što obrazlaže činjenicom da se radi o važnim zakonima koji su novi nameti na građane BiH.

Protiv hitne procedure bio je i nezavisni poslanik Senad Šepić, nekadašnji član Kluba poslanika SDA, koji je ocijenio da današnje glasanje pokazuje koliko lideri i parlamentarna većina nisu svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.

Za hitnu proceduru glasalo je pet poslanika SDA, četiri HDZ-a BiH, šest iz SNSD-a, i četiri iz SBB-a.

Protiv hitne porcedure glasali su Salko Sokolović iz SDA, nezavisni poslanik Senad Šepić - nekadašnji član Kluba SDA, pet poslanika SDS-a, te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković iz NDP-a.

Hitnu proceduru odbilo je i petoro poslanika DF-a, dvojica poslanika SDP BiH, te Zaim Backović iz BPS-a, Jasmin Emrić iz A-SDA i poslanik HDZ 1990 Diana Zelenika.

Uzdržani su bili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović.

Današnjoj sjednici Predstavničkog doma ne prisustvuju Sefer Demirović iz SDA i Mirsad Mešić iz SDP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik