Srbija među najuspešnijim zemljama u korišćenju IPA fondova

Bez autora
Apr 23 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija po iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova među najuspešnijim zemljama koje su u procesu evropskih integracija.Joksimović je za portal "European Western Balkans" istakla da je, kada je reč o IPA programima koji su završeni do danas, iskorišćenost sredstava veoma visoka i u proseku iznosi 94 odsto. Ona je podsetila na to da je Srbija prva država u regionu koja je uvela Nacionalni investicioni savet i jedinstvenu bazu infrastrukturnih projekata, kako bi se na najdelotvorniji način iskoristila razvojna sredstva.

Srbija među najuspešnijim zemljama u korišćenju IPA fondovaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija po iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova među najuspešnijim zemljama koje su u procesu evropskih integracija.

Joksimović je za portal "European Western Balkans" istakla da je, kada je reč o IPA programima koji su završeni do danas, iskorišćenost sredstava veoma visoka i u proseku iznosi 94 odsto.

Ona je podsetila na to da je Srbija prva država u regionu koja je uvela Nacionalni investicioni savet i jedinstvenu bazu infrastrukturnih projekata, kako bi se na najdelotvorniji način iskoristila razvojna sredstva.

Bez obzira na to, Srbija se, kao i druge zemlje, poput Slovenije, Mađarske i Slovačke, suočava sa izazovima, budući da je potrebno vreme za potpunu iskorišćenost sredstava koja su na raspolaganju, kao i kvalitetni i dobro obučeni kadrovi koji se bave ugovaranjem sredstava EU i upravljanjem projektima EU, ukazala je Joksimović.

Ona je, govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja, istakla da sve pregovaračke grupe i Pregovarački tim rade svoj posao, što važi i za Poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku i Poglavlje 10, koje se tiče informacionog društva i medija, za koja Srbija još nije dobila poziv da dostavi pregovaračku poziciju.

Prema njenim rečima, za Poglavlje 7, koje je u vezi sa zaštitom prava intelektualne svojine, i Poglavlje 29, koje se tiče carinske unije, pregovaračke pozicije su dostavljene, pa je na državama članicama EU da se izjasne i postignu konsenzus.

Joksimović je navela da je za Poglavlje 6, koje se bavi kompanijskim pravom, Poglavlje 30, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, Poglavlje 33, koje je vezano za budžetska i finansijska pitanja, izrada pregovaračke pozicije u završnoj fazi.

Takođe, ona je podsetila na to da je u toku i veliki posao u poglavljima koja je Srbija otvorila, ali i u poglavljima 25 i 26, koja su zatvorena.

Joksimović je, kada je reč o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, naglasila da je dinamika za sada dobra.

Procenat ispunjenosti Akcionog plana u drugom polugodištu 2016. godine za Poglavlje 23 iznosi približno 71 odsto, navela je ona i dodala da procenat ispunjenosti za Poglavlje 24 iznosi približno 82 odsto.

Važnije od statistike jeste da ćemo biti zadovoljni onda kada građani budu osetili da se država još efikasnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, ili kada predmeti u sudovima budu rešavani efikasnije, poručila je Joksimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik