Vraća pozitivnu energiju: Putovanje stimuliše mozak

Bez autora
Apr 24 2017

Stiglo je proleće i pravo je vreme da priuštimo sebi putovanje u neku, do sada neistraženu destinaciju. Ne samo da ćemo obogatiti duh, osloboditi se stresa i vratiti se sa pozitivnom energijom, već upoznavanje novih predela razvija i mozak, tvrdi neuronaučnik Pol Nusbaum sa Univerziteta u Pitsburgu.Prema njegovim rečima, putovanje i iskustva koja tada stičemo doprinose rastu novih veza u mozgu i smanjuju šansu za dobijanje Alchajmerove bolesti. Kad izložimo sebe novom, kompleksnom okruženju, mozak reaguje i počinje da liči na džunglu, kaže Nusbaum.

Vraća pozitivnu energiju: Putovanje stimuliše mozakStiglo je proleće i pravo je vreme da priuštimo sebi putovanje u neku, do sada neistraženu destinaciju.

Ne samo da ćemo obogatiti duh, osloboditi se stresa i vratiti se sa pozitivnom energijom, već upoznavanje novih predela razvija i mozak, tvrdi neuronaučnik Pol Nusbaum sa Univerziteta u Pitsburgu. 

Prema njegovim rečima, putovanje i iskustva koja tada stičemo doprinose rastu novih veza u mozgu i smanjuju šansu za dobijanje Alchajmerove bolesti. Kad izložimo sebe novom, kompleksnom okruženju, mozak reaguje i počinje da liči na džunglu, kaže Nusbaum. 

Stres koji nam putovanje nekad donosi kad ne ide sve po planu ne samo da ne umanjuje ovaj uticaj, već ga i povećava. Jer određen stepen napetosti je dobar pošto dovodi mozak u stanje apsolutne pažnje. 

Dobra vest je da ne morate da krenete u osvajanje Mont Everesta ili neke evropske metropole da biste učinili dobro svom mozgu. Dovoljno je da za vikend odete na neko novo izletište, pa čak i da do posla idete drugom rutom. Ili, da počnete da učite novi jezik, hobi ili sport. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik