AlixPartners rukovodit će restrukturiranjem Agrokora

Bez autora
Apr 25 2017

Posebni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak objavio je da je konzultantska agencija AlixPartners odabrana za proces restrukturiranja posrnulog koncerna. Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak, koji je tu tvrtku izabrao nakon što je prošli tjedan razgovarao i s predstavnicima još pet tvrtki - Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG. AlixPartners fokusirat će se ponajprije na osiguranje kratkoročne likvidnosti, upravljanje novčanim tijekom i poslovno planiranje. Svi su vjerovnici pozvani da iskažu svoja potraživanja do 10. lipnja, a ukupan iznos duga posrnulog koncerna znat će se do kraja lipnja. AlixPartners peta je najveća kompanija na području savjetovanja u restrukturiranju na svijetu. Radila je na spašavanju svjetskih kompanija, među kojima je i General Motors te neki veliki trgovački lanci.

AlixPartners rukovodit će restrukturiranjem AgrokoraPosebni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak objavio je da je konzultantska agencija AlixPartners odabrana za proces restrukturiranja posrnulog koncerna. "Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak", rekao je Ramljak, koji je tu tvrtku izabrao nakon što je prošli tjedan razgovarao i s predstavnicima još pet tvrtki - Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.

AlixPartners fokusirat će se ponajprije na osiguranje kratkoročne likvidnosti, upravljanje novčanim tijekom i poslovno planiranje. Svi su vjerovnici pozvani da iskažu svoja potraživanja do 10. lipnja, a ukupan iznos duga posrnulog koncerna znat će se do kraja lipnja. AlixPartners peta je najveća kompanija na području savjetovanja u restrukturiranju na svijetu. Radila je na spašavanju svjetskih kompanija, među kojima je i General Motors te neki veliki trgovački lanci. Udio tvrtke AlixPartners u restrukturiranju na svjetskoj razini iznosi 33 posto. U timu je četvero iznimno iskusnih ljudi koji su vodili restrukturiranja tvrtki iz različitih industrija, uključujući i maloprodajne lance.

To su Alastair Beveridge (stečajni (su)upravitelj u postupku vrijednom 3,5 milijardi dolara za Baha Mar hotelski kompleks na Bahamima, gdje je blisko surađivao s bahamskom vladom, Albert Stein (vodio restrukturiranje dvije velike naftne kompanije tijekom naftne krize početkom 2000-tih, te državnog duga Iraka nakon rata), Bernd Brunke (restrukturirao istočnonjemačke kompanije nakon ujedinjenja) te Rainer Bizenberger (restrukturirao veliku gradsku komunalnu kompaniju i europski trgovački lanac sa 1000 dućana u 10 zemalja i prometom od nekoliko milijardi dolara).

Inače, Ramljak će idući tjedan u Sarajevu razgovarati s predstavnicima vlasti u BiH o krizi u Agrokoru i planovima za buduće poslovanje. Agrokorove tvrtke u BiH osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih. Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je Konzum. Najveći dio poslovanja Agrokorove tvrtke kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. Dugovi prema dobavljačima s područja FBiH iznose oko 66,5 milijuna eura. Agrokorove tvrtke u BiH pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje, uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.

Dodajmo da je u slovenskom parlamentu jutros počela rasprava o njihovu prijedlogu zakona nazvanog Lex Mercator, kojim pokušavaju zaštititi svoje gospodarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik