Petrohemija, kroz reorganizaciju do oporavka

Bez autora
Apr 25 2017

Skupština akcionara "Petrohemije" donela je plan finansijskog oporavka preduzeća koji će realizovati kroz UPPR - Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Sa poveriocima je sklopljen dogovor o rešavanju 77 milijardi dinara duga, koji će delom biti otpisan, a delom pretvoren u vlasništvo. Za "Petrohemiju" je ključna saradnja sa NIS-om jer je snabdeva primarnim benzinom koji je osnovna sitrovina za rad. Od 250 miliona evra duga prema NIS-u država je preuzela otplatu 105 miliona, a kroz UPPR ostatak se delom otpisuje, a delom je pretvoren u vlasnički kapital. I potraživanja "Lukoila" i državnih poverilaca biće rešena otpisom i povećanjem vlasničkog udela u fabrici. Generalni direktor "Petrohemije" Velibor Unković kaže da će nakon realizacije UPPR-a, čije se usvajanje očekuje krajem juna, država sa povezanim licima ostati većinski vlasnik preduzeća sa udelom od 76 odsto akcija, dok će 24 odsto akcija biti u rukama NIS-a i "Lukoila".

Petrohemija, kroz reorganizaciju do oporavkaSkupština akcionara "Petrohemije" donela je plan finansijskog oporavka preduzeća koji će realizovati kroz UPPR - Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Sa poveriocima je sklopljen dogovor o rešavanju 77 milijardi dinara duga, koji će delom biti otpisan, a delom pretvoren u vlasništvo.

Za "Petrohemiju" je ključna saradnja sa NIS-om jer je snabdeva primarnim benzinom koji je osnovna sitrovina za rad. Od 250 miliona evra duga prema NIS-u država je preuzela otplatu 105 miliona, a kroz UPPR ostatak se delom otpisuje, a delom je pretvoren u vlasnički kapital. I potraživanja "Lukoila" i državnih poverilaca biće rešena otpisom i povećanjem vlasničkog udela u fabrici.

Generalni direktor "Petrohemije" Velibor Unković kaže da će nakon realizacije UPPR-a, čije se usvajanje očekuje krajem juna, država sa povezanim licima ostati većinski vlasnik preduzeća sa udelom od 76 odsto akcija, dok će 24 odsto akcija biti u rukama NIS-a i "Lukoila".

Sa sadašnjih 13 odsto NIS-ov udeo u kapitala u "Petrohemiji" biće povećan na 21 procenat. Za "Petrohemiju" je važno da je zaustavila gubitke i poslednje dve i po godine pozitivno posluje.

Predsednik Skupštine akcionara "Petrohemije" Dragan Stojanović rekao je da je to preduzeće pokazalo da je dobra i solidna firma i da je procena Vlade bila dobra da treba uložiti u firmu.

"Ona može, rasterećena duga iz prošlosti, posluje uspešno. 'Petrohemija' je učinila mnogo da je od tehničko-tehnološki ugrožene firme polako prerasta u sigurnu tehničko-tehnološku firmu", ističe Stojanović.

"Petrohemija ima više od 1.400 zaposlenih i među deset je najvećih izvoznika u Srbiji. Svrha reorganizacije u skladu sa UPPR-om je opstanak 'Petrohemije', jer će na taj način biti u stanju da namiri poverioce", navodi se u Ministarstvu privrede.

Do 3. maja otvoren je i javni poziv za zainteresovane za privatizaciju tri fabrike hemijskog kopleksa. U "Petrohemiji" očekuju da će naći strateškog partnera jer za njih kažu, ima zainteresovanih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik