Ministarstvo privrede menja Zakon o kompanijama

Bez autora
Apr 25 2017

Na prezentaciji Pregovaračkog poglavlja 6 – "pravo privrednih društava" u Palati "Srbija" rečeno je da je Ministarstvo privrede počelo sa radom na izmeni Zakona o privrednim društvima. Javna rasprava, kako je rečeno na skupu, očekuje se krajem godine a nakon toga će biti predat u skupštinsku proceduru.Radna grupa Ministarstva privrede počela je ovog meseca rad na izmeni Zakona o privrednim društvima radi usklađivanja sa Poglavljem 6. Javna rasprava će biti krajem godine, verovatno u oktobru ili novembru. Očekujemo da se novi zakon stavi u skupštinsku proceduru krajem godine, kaže v. d. pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković.

Ministarstvo privrede menja Zakon o kompanijamaNa prezentaciji Pregovaračkog poglavlja 6 – "pravo privrednih društava" u Palati "Srbija" rečeno je da je Ministarstvo privrede počelo sa radom na izmeni Zakona o privrednim društvima.

Javna rasprava, kako je rečeno na skupu, očekuje se krajem godine a nakon toga će biti predat u skupštinsku proceduru.

"Radna grupa Ministarstva privrede počela je ovog meseca rad na izmeni Zakona o privrednim društvima radi usklađivanja sa Poglavljem 6. Javna rasprava će biti krajem godine, verovatno u oktobru ili novembru. Očekujemo da se novi zakon stavi u skupštinsku proceduru krajem godine", kaže v. d. pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković.

Na skupu u organizaciji Saveta stranih investitora i Ministarstva privrede istaknuto je i da se u prvoj polovini ove godine očekuje otvaranje poglavlja o Carinskoj uniji kao i da je poglavlje šest veoma dobro usklađeno sa regulativama EU.

U okviru poglavlja šest, Srbiji predstoji usklađivanje u segmentima koji se tiču evropskog ekonomskog društva i transnacionalnih sporazuma, rečeno je na skupu. To znači, objašnjavaju stručnjaci, da će do sada, na primer, akcionarska društva biti drugačije definisana u privrednim registrima.

"Srbija će novim izmenama omogućiti da se evropska ekonomska društva mogu osnivati i u našoj zemlji, kao i da se uskladi evropska legistlativa u definisanju privrednih društava", rekao je Vučković, objašnjavajući da su naše zakonske regulative u najvećoj meri usklađene sa evropskim pravilima.

Kako su rekli na skupu, reč je o oblastima korporatvnog prava, izmenama propisa o sedištu firmi, zatim o izmenama propisa koji bi trebali da omoguće da zaposleni u preduzećima dobiju mogućnost i da upravljaju tim preduzećem.

Izvršna direktorka Saveta stranih Investitora, Ana Firtel, rekla je da pristupni pregovori predstavljaju novi okvir za podizanje konkurentnosti naše privrede.

"Pravo privrednih društava je od suštinskog značaja za privredu jer na neki način, predstavlja bukvar koji definiše prava i obaveze vlasnika i menandžmenta, kao i načine upravljanja preduzećima", rekla je Firtelova.

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević, rekla je da su nakon otvaranja poglavlja o finansijskoj kontroli, poglavlja o javnim nabavkama i industrijskoj politici, "ovo strateški razgovori za privredu Srbije" i da će se "usklađivanjem pravnih regulativa stvoriti okvir za dobro poslovanje kompanija u Srbiji".

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, istakao je da se usklađivanjem zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u oblasti privrednih društava, stvaraju uslovi za pravnu sigurnost, olakšice u poslovanju, jačanje finansijske discipline, što bi, kako je kazao, trebalo da ojača i stvori konkurentniju privredu.

"U poslednja dva izveštaja za Srbiju, jedino za poglavlje 6, Evropska komisija nije navela nijednu specifičnu preporuku", rekao je on.

Pravno nasleđe u vezi sa pravom privrednih društava uključuje pravila o osnivanju, registraciji, spajanju i razdvajanju kompanija u skladu sa standardima EU. Obavezna je i primena Međunarodnih računovodstvenih standarda, načina dostavljanja godišnjih finansijskih izveštaja i drugih pravila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik