Nelegalnih objekata upola manje

Bez autora
May 07 2017

Urbanističko-građevinska inspekcija od početka 2017. godine registrovala je 23 nelegalno sagrađena objekta, što je gotovo upola manje nego u istom periodu lani, kada ih je bilo 55. Ovo su potvrdili u Odjeljenju za inspekcijske poslove i dodali da je ove godine srušeno pet bespravno podignutih objekata. Objasnili su da su najčešće bez papira podignuti manji objekti i konstrukcije. Objekti ili dijelovi objekata bez građevinske dozvole otkriveni su u Obilićevu, Centru, na Laušu, u Lazarevu, na Petrićevcu, u Kuljanima i Mađiru. Uglavnom je riječ o dogradnji postojećih individualnih objekata, montažnim poslovnim objektima i zimskim baštama, nadstrešnicama, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su kazali da je istekao rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju krajem prošle godine i da opštine i gradovi trenutno ne primaju nove.

Nelegalnih objekata upola manjeUrbanističko-građevinska inspekcija od početka 2017. godine registrovala je 23 nelegalno sagrađena objekta, što je gotovo upola manje nego u istom periodu lani, kada ih je bilo 55.

Ovo su potvrdili u Odjeljenju za inspekcijske poslove i dodali da je ove godine srušeno pet bespravno podignutih objekata. Objasnili su da su najčešće bez papira podignuti manji objekti i konstrukcije.

- Objekti ili dijelovi objekata bez građevinske dozvole otkriveni su u Obilićevu, Centru, na Laušu, u Lazarevu, na Petrićevcu, u Kuljanima i Mađiru. Uglavnom je riječ o dogradnji postojećih individualnih objekata, montažnim poslovnim objektima i zimskim baštama, nadstrešnicama - rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su kazali da je istekao rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju krajem prošle godine i da opštine i gradovi trenutno ne primaju nove.

- Predviđeno je donošenje novog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim će, između ostalog, biti i riješeno pitanje rokova za podnošenje zahtjeva za legalizaciju - rekla je službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu Gorjana Rosić.

U toku 2016. godine na području grada Banjaluka podneseno je više od 8.200 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a samo u decembru njih 5.100.

- U toku ove godine izdali smo 270 građevinskih dozvola, a lani ukupno 784. Legalizacija je kontinuiran proces koji se odvija od 2008. godine, pa je od tada do danas legalizovano 4.230 objekata, odnosno izdato je toliko naknadnih građevinskih dozvola - objasnio je šef Odsjeka za legalizaciju Vuk Višekruna.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Petrićevac Zoran Savanović kaže da su oni koji nezakonito grade u ovom naselju uglavnom građani slabijeg imovinskog stanja.

- Po onome što znam iz razgovora sa mještanima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju krajem prošle godine, mogu reći da su se stvari pomakli sa mrtve tačke. Mislim da je riješena možda polovina od ukupnih zahtjeva - kazao je Savanović.

Procjena

Procjenjuje se da u Banjaluci ima oko 20.000 nelegalno izgrađenih objekata, a zahtjeve za legalizaciju bilo je moguće predati do 31. decembra 2016. godine. Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od dozvole i glavnog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik