Moody’s povećao rejting Zagrebačkom holdingu

Bez autora
May 16 2017

Agencija Moody’s povećala je rejting Zagrebačkog holdinga na Ba2 s prethodne ocjene Ba3, uz stabilnu prognozu. Premda su se iz Holdinga pohvalili da je to “jasna potvrda da je rejting agencija prepoznala napore Uprave i rezultate u financijskom i operativnom restrukturiranju”, iz Moody’sa su pojasnili da se naprosto radi o usklađivanju s rejtingom Grada Zagreba, koji je 100-postotni vlasnik Holdinga. Naglašavaju da podrška Grada Holdingu sve jača što je bilo vidljivo pružanjem garancije za izdanje obveznica 2016. Benefiti tu ne staju jer se institucionalna i financijska isprepletenost proteže na subvencije ili regulirane cijene u većini poslova. Agencija napominje da rejting odražava čvrst nadzor Grada nad poslovanjem, kao i monopol Holdinga u komunalnim uslugama zbog čega im je Moody’s i formalno izjednačio rangiranje. Inače, Moody’s ponavlja da rejting podržava stabiliziranje financija, bolju ročnost duga i likvidne pozicije.

Moody’s povećao rejting Zagrebačkom holdinguAgencija Moody’s povećala je rejting Zagrebačkog holdinga na Ba2 s prethodne ocjene Ba3, uz stabilnu prognozu. Premda su se iz Holdinga pohvalili da je to “jasna potvrda da je rejting agencija prepoznala napore Uprave i rezultate u financijskom i operativnom restrukturiranju”, iz Moody’sa su pojasnili da se naprosto radi o usklađivanju s rejtingom Grada Zagreba, koji je 100-postotni vlasnik Holdinga.

Naglašavaju da podrška Grada Holdingu sve jača što je bilo vidljivo pružanjem garancije za izdanje obveznica 2016.

Benefiti tu ne staju jer se institucionalna i financijska isprepletenost proteže na subvencije ili regulirane cijene u većini poslova. Agencija napominje da rejting odražava čvrst nadzor Grada nad poslovanjem, kao i monopol Holdinga u komunalnim uslugama zbog čega im je Moody’s i formalno izjednačio rangiranje. Inače, Moody’s ponavlja da rejting podržava stabiliziranje financija, bolju ročnost duga i likvidne pozicije.

Zaduženost (mjerena omjerom duga i operativnog prihoda) ostaje visoka unatoč smanjenju na 109 posto u 2016., a očekuje njezin daljnji pad ispod 100 posto do 2019. godine. Inače, ocjena Ba2 odražava neinvesticijski špekulativni rejting, isti koji Hrvatska nosi od ožujka prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik