EFSE uložio 190,6 miliona eura

Bez autora
May 18 2017

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je od osnivanja, 2005. godine, u Crnu Goru uložio 190,6 miliona eura, najviše u oblasti industrije i usluga, kao i u trgovinu i poljoprivredu, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Iz CBCG su kazali da je dvodnevnom sastanku Savjetodavne grupe EFSE-a, koji se uz godišnju Skupštinu Fonda danas završava u Splitu, prisustvovao i guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić. Žugić je rekao da je neophodno da Fond, prilikom opredjeljivanja podrške, promoviše princip demonopolizacije. Pružanje podrške individualnim klijentima, posebno u sektoru mikro-kreditnih institucija, koga karakteriše visok nivo kamatnih stopa, ne doprinosi liječenju ovih ranjivosti, već ih samo produbljuje, ocijenio je Žugić.

EFSE uložio 190,6 miliona euraEvropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je od osnivanja, 2005. godine, u Crnu Goru uložio 190,6 miliona eura, najviše u oblasti industrije i usluga, kao i u trgovinu i poljoprivredu, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su kazali da je dvodnevnom sastanku Savjetodavne grupe EFSE-a, koji se uz godišnju Skupštinu Fonda danas završava u Splitu, prisustvovao i guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

Žugić je rekao da je neophodno da Fond, prilikom opredjeljivanja podrške, promoviše princip demonopolizacije.

"Pružanje podrške individualnim klijentima, posebno u sektoru mikro-kreditnih institucija, koga karakteriše visok nivo kamatnih stopa, ne doprinosi liječenju ovih ranjivosti, već ih samo produbljuje", ocijenio je Žugić.

Savjetodavna grupa, kao glavno organizaciono tijelo EFSE-a koga čine predstavnici centralnih banaka regiona, sastaje se jednom godišnje i ima zadatak da poveže lokalno tržište sa Fondom.

"EFSE fond, koji je osnovan 2005. godine na inicijativu Njemačke razvojne banke (KfW), sa sjedištem u Luksemburgu, funkcioniše na principu javno-privatnog partnerstva, prikupljajući sredstva donatora i investitora, koje preko poslovnih banaka i mikrofinansijskih institucija, plasira klijentima u zemljama u tranziciji", kazali su iz CBCG.

EFSE fond nudi kredite za mala i srednja preduzeća, agro i stambene kredite, kao i tehničku pomoć.

Na sastanku Savjetodavne grupe bilo je riječi o planovima EFSE-a za naredni period, čija će realizacija, kroz održivo finansiranje, doprinijeti jačanju ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik