Oznaku "Srpski kvalitet" dobilo prvih osam proizvoda

Bez autora
May 22 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je oznaku "Srpski kvalitet" dobilo prvih osam proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, koji su u potpunosti napravljeni od sirovina poreklom iz Srbije. Nedimović je, na konferenciji za novinare, povodom promocije nacionalne oznake "Srpski kvalitet", istakao da upravo ova oznaka treba da doprinese tome da se i država uključi i da da konačnu potvrdu da je nešto što je napisano na deklaraciji baš tako. On je dodao i da je ova akcija savršen primer javno-privatnog partnerstva između proizvođača i države, gde postoji potpuno nezavisna kontrola kvaliteta, i izrazio nadu da su prvih osam proizvoda koji su ušli u sistem, samo inicijalna kapisla. Pored toga što su proizvodi iz Srbije, označavanjem robe na ovaj način doći će se do jasne razlike, kako među srpskim proizvođačima u zemlji, tako i među inostranim proizvodima u svetu, istakao je on potvrdivši i da su proizvođači meda zainteresovani da uđu u proceduru i dobiju oznaku "Srpski kvalitet".

Oznaku "Srpski kvalitet" dobilo prvih osam proizvodaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je oznaku "Srpski kvalitet" dobilo prvih osam proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, koji su u potpunosti napravljeni od sirovina poreklom iz Srbije.

Nedimović je, na konferenciji za novinare, povodom promocije nacionalne oznake "Srpski kvalitet", istakao da upravo ova oznaka treba da doprinese tome da se i država uključi i da da konačnu potvrdu da je nešto što je napisano na deklaraciji baš tako.

On je dodao i da je ova akcija savršen primer javno-privatnog partnerstva između proizvođača i države, gde postoji potpuno nezavisna kontrola kvaliteta, i izrazio nadu da su prvih osam proizvoda koji su ušli u sistem, samo inicijalna kapisla.

Pored toga što su proizvodi iz Srbije, označavanjem robe na ovaj način doći će se do jasne razlike, kako među srpskim proizvođačima u zemlji, tako i među inostranim proizvodima u svetu, istakao je on potvrdivši i da su proizvođači meda zainteresovani da uđu u proceduru i dobiju oznaku "Srpski kvalitet".

Ministar je objasnio da ovi proizvodi neće biti skuplji i da će se u narednim nedeljama naći na rafovima svih prodavnica u zemlji.

Takođe, on je istakao i da iza garancije kvaliteta stoji resorno ministarstvo, kao i brojne sertifikacione kuće za proveru kvaliteta, te udrženja potrošača i privredne asocijacije.

Oznaku "Srpski kvalitet" od danas nosi osam proizvoda tri kompanije: Industrija mesa "Carnex" sa "Domaćom mesnatom slaninom", "Selection pašteta sa komadićima mesa", "Selection pašteta sa dimljenom slaninom" i "Domaća sarma", zatim, Industrija mesa "Topola" sa "Ljutim kulenom" i "Izletničkom salamom", kao i kompanija Zlatiborac sa "Kraljevskom salamom" i "Pilećom delikates salamom".

Emanuel Hidier iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja je zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pomogla uvođenje oznake kvaliteta, istakao je da Srbija želi da bude konkurentna, pri čemu će se na ovaj način, kako je rekao, obezbediti sigurnost da potrošači dobijaju najbolji kvalitet.

Potrošači su zainteresovani da kupe proizvod koji ima jasnu oznaku kvaliteta i geografskog porekla. U Francuskoj je, na primer, ceo proces označavanja proizvoda sa posebnim logoom i uspostavljanje sistema, trajao 20 godina, ukazao je on.

Od momenta podnošenja zahteva za dobijanje oznake "Srpski kvalitet", prođe maksimalno tri meseca, a država iz budžeta refundira više od 50 odsto sredstava za kontrolu kvaliteta.

Predsednik EBRD-a Miljan Ždrale istakao je da sa aspekta ove banke veoma važno da se investira i unapredi kvalitet poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, te da će kompanije koje ulaze u proces označavanja sigurno imati novi talas investicija.

Rukovodilac grupe za kvalitet proizvoda u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Raketić objasnio je da komisija koju čine brojni stručnjaci iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane daje predlog ministru poljoprivrede o tome da li neki proizvod treba da dobije oznaku.

Prema njegovim rečima, sertifikat traje jednu godinu, a kontrole obavljaju ovlašćene službe države, esnafska udruženja i nadležne inspekcijske službe.

Nema ograničenja u tome koji će se proizvodi moći naći na spisku, a prvi na listi nakon mesnih prerađevina će verovatno biti medari kao i proizvođači mlevene paprike, rekao je Raketić.

Oznaka je namenjena za poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, (osim jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina).

Ova oznaka je dobrovoljni standard kvaliteta, regulisan Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "Srpski kvalitet".

Podršku u razvoju oznake "Srpski kvalitet" Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pružila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru višegodišnjeg projekta koji se realizuje u Srbiji "Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik