Izmjenama Zakona o PDV-u olakšati bh. privrednicima

Bez autora
May 25 2017

Institut za razvoj mladih KULT u martu 2016. godine pokrenuo je inicijativu o izmjenama Zakona o PDV-u, a kako bi se bh. privrednicima ostavila mogućnost da porez na dodatnu vrijednost plate državi tak kada oni sami naplate svoja potraživanja.Ekonomska ekspertica iz ovog instituta Neira Neimarlija Roić ističe da se ovaj prijedlog nije novost, niti bilo kakvo eksperimentalno rješenje, jer ovakva inicijativa postoji u 22 zemlje članice EU, te u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj.

Izmjenama Zakona o PDV-u olakšati bh. privrednicimaInstitut za razvoj mladih KULT u martu 2016. godine pokrenuo je inicijativu o izmjenama Zakona o PDV-u, a kako bi se bh. privrednicima ostavila mogućnost da porez na dodatnu vrijednost plate državi tak kada oni sami naplate svoja potraživanja.

Ekonomska ekspertica iz ovog instituta Neira Neimarlija Roić u Dnevniku TV1 ističe da se ovaj prijedlog nije novost, niti bilo kakvo eksperimentalno rješenje, jer ovakva inicijativa postoji u 22 zemlje članice EU, te u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj.

Cilj je inicijative je jednostavan – olakšati bh. privrednicima, koji su suočeni sa brojnim nametima.

''Bh. privrednici moraju do 10. u mjesecu platiti PDV, bez obzira na to da li su naplatili svoju fakturu ili ne. Privrednici dolaze u velike probleme, neki čak podižu kredite kako bi mogli isplatiti PDV državi i na taj način joj daju beskamatni kredit, dok oni ostaju praznog džepa ili čak u minusu jer moraju platiti PDV, iako nisu naplatili svoju fakturu'', pojašnjava Neimarlija Roić.

Inicijativu KULT-a o izmjenama Zakona o PDV-u podržava 30.000 prvrednika iz cijele BiH, kao i Privredna komora BiH.

''Inicijativa se odnosi na male privrednike koji ostvaruju do miliona KM prometa na godišnjem nivou. Dakle, ona nije za velike privrednike koji su i najveći dužnici PDV-a. Cilj, naravno, nije da osloboditi male privrednike plaćanja PDV-a, već odgoditi plaćenja. Jedan od modela je i da se plaćanje PDV-a odgodi do godinu dana. Ukoliko privrednik ne naplati svoja potraživanja, ipak je dužan da plati PDV, ali samo da se taj rok produži'', ističe ona.

Napominje takođe da bi odgođeno plaćanje PDV-a umnogome olakšalo bh. privrednicima.

''Nova radna mjesta su u privredni, a ne u javnom sektoru. Da bi bh. privrednici zadržali postojeća i otvarali nova radna mjesta, potrebne su im mnoge olakšice. Ova inicijativa je samo jedna od njih, jer pomažemo maloj privredi da sačuva postojeća i otvara nova radna mjesta'', konstatovala je Neimarlija Roić.

No, imajući u vidu da bh. vlast i dalje ćuti o potrebi smanjenja nameta privrednicima, Neimarlija Roić je uputila apel svim nadležnim institucijama da se očituju o inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik