10 postotni rast samo za kamate

Bez autora
Dec 15 2010

Stanje u ekonomiji ne ohrabruje, ali nije ni beznadno, rečeno je na Skupštini Gospodarske komore. Da bi se teški strukturni problemi počeli rješavati i da bismo mogli krenuti u novu industrijalizaciju - jer je dosadašnji model rasta potrošen - vladajuća i oporbena politika moraju se početi oko toga istinski dogovarati, bez obzira na izbore sljedeće godine. Dugi niz godina živimo na tuđoj akumulaciji bez vlastite štednje te više od 35 godina nije izgrađena ni jedna nova industrija. Za dvije godine Hrvatska će biti dužna 60 milijardi eura, a samo za vraćanje kamata po tom dugu trebat će ekonomski rast od više od deset posto. Stoga poziva vlast, opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo da sjednu za isti stol o počnu razgovarati o strateškom razvoju Hrvatske u 21. stoljeću. Temeljni izazov za Hrvatsku je novi investicijski zamah bez kojeg se ne može naprijed.

10 postotni rast samo za kamateStanje u ekonomiji ne ohrabruje, ali nije ni beznadno, rečeno je na Skupštini Gospodarske komore.

Da bi se teški strukturni problemi počeli rješavati i da bismo mogli krenuti u novu industrijalizaciju - jer je dosadašnji model rasta potrošen - vladajuća i oporbena politika moraju se početi oko toga istinski dogovarati, bez obzira na izbore sljedeće godine. Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako dugi niz godina živimo na tuđoj akumulaciji bez vlastite štednje te kako više od 35 godina nije izgrađena ni jedna nova industrija.

Za dvije godine Hrvatska će biti dužna 60 milijardi eura, a samo za vraćanje kamata po tom dugu trebat će ekonomski rast od više od deset posto, kazao je. Stoga poziva vlast, opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo da sjednu za isti stol o počnu razgovarati o strateškom razvoju Hrvatske u 21. stoljeću. Temeljni izazov za Hrvatsku je novi investicijski zamah bez kojeg se ne može naprijed, kazao je.

BDP pada 1,6%, nezaposlenost najveća unatrag pet godina

Direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić istaknula je kako se procjenjuje da će pad BDP-ja u ovoj godini iznositi 1,6 posto, te da će rast u idućoj godini biti spor i krhak. Posebno je upozorila na porast nezaposlenosti koja je najviša unatrag pet godina. Naglasila je kako problem hrvatskog tržišta rada ne leži samo u rastu nezaposlenosti već u sve nepovoljnijem odnosu kontigenta aktivnog i neaktivnog stanovništva. Tako je u posljednje četiri godine broj umirovljenika uvećan za oko 100 tisuća, dok je aktivno stanovništvo smanjeno za 55 tisuća.

Što se tiče proračuna za 2011. istaknula je kako je on nastavak dosadašnjih proračuna i rebalansa koji ne nudi bitnije promjene u fiskalnoj politici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik