Adriatic Slovenica ponovno spašava KD Group

Bez autora
Oct 20 2011

Čelnici slovenskog KD Groupa, Matjaž Gantar, Sergej Racman, Aleksander Sekavčnik i Tomaž Butina, financijske teškoće kompanije ponovno rješavaju uz pomoć svoje najveće kćerinske tvrtke Adriatic Slovenice. Koparska je osiguravajuća kuća, koju vodi Gabrijel Škof, početkom tjedna od svoje vlasnice po nepoznatoj cijeni kupila 9,9 posto osiguravajuće kuće KD Življenje koju KD Group u svojoj bilanci vodi s vrijednošću od gotovo 20 milijuna eura. Po kojoj cijeni su Adriatic Slovenici prodali udjel u KD Življenju, u KD Groupu nisu željeli reći. Objavljeno je samo da je posao zaključen prema tržišnim uvjetima i u skladu s pravilima. U tvrtki, koju vodi izvršni direktor Draško Veselinovič, izbjegli su i direktan odgovor na pitanje kakve će ekonomske koristi od transakcije imati Adriatic Slovenica. U skupini KD Group intenzivno se bavimo optimiziranjem poslovanja, što uključuje i određene promjene u korporacijskoj strukturi.

Adriatic Slovenica ponovno spašava KD GroupČelnici slovenskog KD Groupa, Matjaž Gantar, Sergej Racman, Aleksander Sekavčnik i Tomaž Butina, financijske teškoće kompanije ponovno rješavaju uz pomoć svoje najveće kćerinske tvrtke Adriatic Slovenice, piše slovenski Dnevnik.

Koparska je osiguravajuća kuća, koju vodi Gabrijel Škof, početkom tjedna od svoje vlasnice po nepoznatoj cijeni kupila 9,9 posto osiguravajuće kuće KD Življenje koju KD Group u svojoj bilanci vodi s vrijednošću od gotovo 20 milijuna eura.

Po kojoj cijeni su Adriatic Slovenici prodali udjel u KD Življenju, u KD Groupu nisu željeli reći. Objavljeno je samo da je posao zaključen prema tržišnim uvjetima i u skladu s pravilima. U tvrtki, koju vodi izvršni direktor Draško Veselinovič, izbjegli su i direktan odgovor na pitanje kakve će ekonomske koristi od transakcije imati Adriatic Slovenica.

"U skupini KD Group intenzivno se bavimo optimiziranjem poslovanja, što uključuje i određene promjene u korporacijskoj strukturi», objavljeno je iz kompanije. Dodali su kako se već spremaju i na promjene koje donose novi zahtjevi na području osiguravateljnog biznisa.

Je li prodaja bila povezana s istekom kratkoročnih pozajmica (krajem lipnja bilo ih je u vrijednosti od više od 60 milijuna eura), u KD Groupu nisu željeli odgovoriti. Stoji međutim činjenica da je Adriatic Slovenica s ovim posljednjim poslom dodatno izložena riziku skupine KD Group. Prema izračunu Dnevnika treća najveća slovenska osiguravajuća kuća u kreditima, obveznicama i dionicama KD Groupa i tvrtke KD (preko koje Sekavčnik, Racman, Gantar i Butina kontroliraju KD Group) uloženih otprilike 20 milijuna eura, odnosno više od četvrtine vlastitog kapitala.

Samo za kupnju obveznica tvrtke KD, KD Group i KD Banke Adriatic Slovenica je izdvojila oko 14 milijuna eura, otprilike četiri milijuna eura posudila je tvrtkama KD i KD Group, a isto toliko novca ima uloženo u povlaštene dionice KD Groupa i redovne dionice KD-a. Više od pet milijuna eura Adriatic Slovenica izbrojila je za preuzimanje nekih financijskih ulaganja KD Groupa.

Agencija za nadzor osiguravajućih društava u međuvremenu samo nijemo promatra što se događa u Adriatic Slovenici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik