Beogradu fale hoteli

Bez autora
Dec 13 2010

Beograd nema dovoljno hotela sa tri zvezdice, cene su i do 40 odsto veće nego u okruženju, a nivo usluga je niži od očekivanog u ovoj kategoriji. Ovo je rezultat istraživanja koje je predstavio Rafael Pupovac, direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije. Kako je ispitivanje pokazalo, prestonici nedostaje jeftiniji hotelski smeštaj za mlade i turiste iz okruženja. Beogradu je potreban veći broj kreveta i kvalitet usluge koji bi bio u skladu sa evropskim standardima. Odnos onog što se pruža i cene koja se plaća mora biti realniji, jer je prosečan hotel sa tri ili četiri zvezdice od 30 do 40 odsto skuplji u odnosu na glavne gradove u okruženju za isti ili čak niži nivo usluge. Istina, Beograd ima samo 57 hotela, dok Budimpešta, koja je slične veličine, ima čak 300 hotela! Ipak, najveći beogradski problem je nedostatak hotela sa tri zvezdice. Poslednjih godina otvoreno je i renovirano nekoliko hotela i svi sada imaju - četiri zvezdice.

Beogradu fale hoteliBeograd nema dovoljno hotela sa tri zvezdice, cene su i do 40 odsto veće nego u okruženju, a nivo usluga je niži od očekivanog u ovoj kategoriji.

Ovo je rezultat istraživanja koje je predstavio Rafael Pupovac, direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije. Kako je ispitivanje pokazalo, prestonici nedostaje jeftiniji hotelski smeštaj za mlade i turiste iz okruženja.

- Beogradu je potreban veći broj kreveta i kvalitet usluge koji bi bio u skladu sa evropskim standardima - kaže Pupovac.

- Odnos onog što se pruža i cene koja se plaća mora biti realniji, jer je prosečan hotel sa tri ili četiri zvezdice od 30 do 40 odsto skuplji u odnosu na glavne gradove u okruženju za isti ili čak niži nivo usluge.

Istina, Beograd ima samo 57 hotela, dok Budimpešta, koja je slične veličine, ima čak 300 hotela! Ipak, najveći beogradski problem je nedostatak hotela sa tri zvezdice. Poslednjih godina otvoreno je i renovirano nekoliko hotela i svi sada imaju - četiri zvezdice.

- Najveći broj turista u Beograd dolazi iz poslovnih razloga, a njima su potrebni hoteli sa tri zvezdice koji su udobni, a nisu luksuzni - kaže Tomislav Momirović, predsednik Udruženja hotelijera Srbije.

- Uprkos tome što Beograd nema redovan priliv turista siguran sam da bi dobar hotel sa tri zvezdice sa pristupačnom cenom našao mesto u beogradskom turizmu.

Zanimljivo je da su hoteli tokom leta, kada u prestonicu stiže najveći broj turista, prazni! Razlog treba tražiti u studentskim domovima koji izdaju krevete ispod tržišne cene, jer su na budžetu i zaradu od turista beleže kao višak, a hoteli ne mogu da se takmiče sa ovako nelojalnom konkurencijom.

Novi Sad bolji

Beograd ima samo 427 kategorisanih kreveta u privatnom smeštaju, a Novi Sad 1.313! Ponuda na Internetu je, bar, 10 puta veća, a razlog zašto vlasnici stanova ne mogu da se kategorišu, nalazi se u Pravilniku koji traži "nemoguće uslove". Recimo, vlasnik mora da ima potvrdu da je stan uknjižen, ali i potvrde konzilijuma da nije nosilac zaraznih bolesti i psihijatrijski bolesnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik