Čačanska fabrika čipsa ponovo na prodaju

Bez autora
Nov 16 2011

Više javno tužilaštvo u Beogradu povuklo je odluku, kojom je u junu zabranjena prodaja Fabrike čipsa u Čačku. Oglas za novu prodaju, odnosno traženje strateškog partnera, biće objavljen kada bude imenovan drugi stečajni upravnik, pošto je dosadašnjem, Gordani Zlatanović, oduzeta licenca za rad. Sve ovo je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu pravde, pa uskoro treba očekivati da nekada najprofitabilnija čačanka fabrika dobije novog vlasnika i ponovo otpočne proizvodnju. Nestrpljivi su i radnici koji su mesecima bez posla. U čačanskoj čipsari je, inače, godišnje prerađivano i po 1.500 vagona krompira sa ovog područja Srbije. Fabrika za preradu krompira, nekadašnjeg PIK-a "Čačak" nalazi se u stečaju od 26. oktobra prošle godine, kada su poverioci prijavili potraživanja od oko 15 miliona evra, a 115 radnika prešlo na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja. Ovlašćeni sudski veštaci krajem maja procenili su da imovina fabrike vredi 4,76 miliona evra, a prikupljanje ponuda bilo je oročeno do 6. jula.

Čačanska Fabrika čipsa ponovo na prodajuViše javno tužilaštvo u Beogradu povuklo je odluku, kojom je u junu zabranjena prodaja Fabrike čipsa u Čačku.

Oglas za novu prodaju, odnosno traženje strateškog partnera, biće objavljen kada bude imenovan drugi stečajni upravnik, pošto je dosadašnjem, Gordani Zlatanović, oduzeta licenca za rad.

Sve ovo je, kako je za Tanjug izjavio Darko Domanović, načelnik Moravičkog okruga,dogovoreno na sastanku u Ministarstvu pravde, pa uskoro treba očekivati da nekada najprofitabilnija čačanka fabrika dobije novog vlasnika i ponovo otpočne proizvodnju. Nestrpljivi su i radnici koji su mesecima bez posla.

U čačanskoj čipsari je, inače, godišnje prerađivano i po 1.500 vagona krompira sa ovog područja Srbije.

Fabrika za preradu krompira, nekadašnjeg PIK-a "Čačak" nalazi se u stečaju od 26. oktobra prošle godine, kada su poverioci prijavili potraživanja od oko 15 miliona evra, a 115 radnika prešlo na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja.

Ovlašćeni sudski veštaci krajem maja procenili su da imovina fabrike vredi 4,76 miliona evra, a prikupljanje ponuda bilo je oročeno do 6. jula. Kupcima je tako bila ponuđena kompletna proizvodnja pošto je, kako je tada rečeno, fabrika spremna da ponovo proradi. Samo sedam dana pre otvaranja ponuda, međutim, prodaja je obustavljena na osnovu resenja Višeg javnog tužilaštva o zabrani raspolaganja imovinom stečajnog dužnika. U trenutku oglašavanja prodaje nije postojala zabrana, već je ona doneta tek kada je izvršen upis imovine u zemljišne knjige.

Čačanska Fabrika čipsa se do privatizacije 2005. godine, kada je otkupom deonica od radnika vlasnik postao biznismen Slaviša Purić, svrstavala među najuspešnija i najakumulativnije privredne organizacije u čitavom kraju. Privredni sud u Beogradu je 27. januara doneo rešenje o njegovom bankrotstvu kao većinskog vlasnika "Slap grupe", a on se zbog pronevere novca iz više kupljenih firmi, našao i u zatvoru.

Kada je prvi put oglašena prodaja Fabrike čipsa, čiji je rok trebalo da istekne 13. jula, iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj stizale su informacije da su za trgovinu zainteresovane i firme iz inostranstva, pored ostalih neke kanadske i slovenačke, ali i kompanija "Marbo" iz Srbije, koja se, kao i čačanska fabrika, bavi proizvodnjom čipsa i drugih prerađevina od krompira, a navodno i jedna kanadska firma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik