Čip sve manji, memorija sve veća

Bez autora
Dec 15 2010

Tajvanski naučnici otkrili su novu tehnologiju za mikročipove za koju tvrde da označava napredak u oblasti ubacivanja dodatne memorije u mnogo manji prostor. Naučnici tvrde da su uspeli da proizvedu čip prosečne veličine samo devet nanometara (jedan nanometar jednak je milijarditom dijelu metra). Do sada se verovalo da je 20 nanometara granica za tehnologiju mikročipova. Čip sa novom tehnologijom ima 20 puta veći memorijski kapacitet od onih koji su danas na tržištu i koristi 200 puta manje električne energije. Veći memorijski prostor i smanjenje potrošnje električne energije, veoma su tražene osobine u oblasti proizvodnje elektronskih spravica poput smart telefona i tabletnih računara. Upotrebom ove tehnologije, čip veličine jednog kvadratnog centimetra moći će da uskladišti milion fotografija ili 100 časova 3D filmova.

Čip sve manji, memorija sve veTajvanski naučnici otkrili su novu tehnologiju za mikročipove za koju tvrde da označava napredak u oblasti ubacivanja dodatne memorije u mnogo manji prostor.

Naučnici tvrde da su uspeli da proizvedu čip prosečne veličine samo devet nanometara (jedan nanometar jednak je milijarditom dijelu metra).

„Do sada se verovalo da je 20 nanometara granica za tehnologiju mikročipova”, rekao je šef projekta u tajvanskoj laboratoriji „Nacionalna nano oprema”.

Čip sa novom tehnologijom ima 20 puta veći memorijski kapacitet od onih koji su danas na tržištu i koristi 200 puta manje električne energije.

Veći memorijski prostor i smanjenje potrošnje električne energije, veoma su tražene osobine u oblasti proizvodnje elektronskih spravica poput smart telefona i tabletnih računara.

Generalni direktor laboratorije „Nacionalna nano oprema” Jang Fu Lijang, istakao je da će upotrebom ove tehnologije, čip veličine jednog kvadratnog centimetra moći da uskladišti milion fotografija ili 100 časova 3D filmova.

Međutim, analitičar elektronskog tržišta iz tajvanske kompanije „Digitajms” Nobunaga Čaj, smatra da će proći određeno vreme pre nego što neko bude imao koristi od nove tehnologije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik