Decentralizija administracije

Bez autora
Jun 22 2011

Nacionalna služba za zapošljavanje izmeštena je u Kragujevac, krajem prošle godine u Zaječar je premeštena Agencija za regionalni razvoj, a u Niš Fond za razvoj, koji je zaposlio još devet radnika. Novim radnim mestima nadaju se i Užičani, gde je od aprila Agencija za osiguranje izvoza. U Agenciji za osiguranje izvoza u toku je formiranje mladog i ambicioznog tima sa talentovanim pojedincima iz Užica i okoline.Izvoznici iz drugih regiona još uvek po inerciji šalju zahteve u Beograd iz praktičnih razloga, jer na primer izvozniku iz Subotice treba mnogo više vremena dok dođe u Užice.

Decentralizija administracijeParlament bi sledeće godine trebalo da usvoji desetogodišnji Nacionalni plan regionalnog razvoja. Šta se postiglo prethodnim petogodišnjim planom nije zvanično saopšteno, ali su u Vladi zadovoljni. Pored ostalog, i time što su neke institucije izmeštene iz Beograda.

Nacionalna služba za zapošljavanje izmeštena je u Kragujevac, krajem prošle godine u Zaječar je premeštena Agencija za regionalni razvoj, a u Niš Fond za razvoj, koji je zaposlio još devet radnika.

Novim radnim mestima nadaju se i Užičani, gde je od aprila Agencija za osiguranje izvoza. Branko Vilotijević iz Agencije za osiguranje izvoza kaže da je u toku formiranje mladog i ambicioznog tima sa talentovanim pojedincima iz Užica i okoline.

"Izvoznici iz drugih regiona još uvek po inerciji šalju zahteve u Beograd iz praktičnih razloga, jer na primer izvozniku iz Subotice treba mnogo više vremena dok dođe u Užice", kaže Vilotijević.

Dragan Subotić iz Valjaonice bakra u Sevojnu smatra da je premeštanje Agencije u Užice dobra ideja, ali je, kako kaže, šteta što su im sredstva ograničena. "To koliko imaju nije dovoljno ni za finansiranje Valjaonice bakra, a kamoli cele izvozne privrede", rekao je Subotić.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović veoma je zadovoljna preseljenjem institucija. Primedbe da se tako povećava broj zaposlenih smatra podmetanjem dobrim idejama.

"Cilj dekoncentracije jeste da se približi potrebama građana i institucija, da se obezbedi da oni jeftinije i konfornije koriste te institucije", smatra Kalanovićeva.

Izmeštanje institucija i donošenje Akcionog plana je gotovo sve što je urađeno zarad ravnomernijeg razvoja, pa su razlike u razvijenosti mesta ogromne.

Beograd je, na primer, deset puta razvijeniji od gradova na jugu zemlje. Međutim, i on je tek na 60 odsto proseka evropskog standarda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik