Dizel u Banjaluci skuplji nego u Zagrebu

Bez autora
Dec 07 2022

Na većini benzinskih pumpi u Banjaluci dizel je juče bio skuplji nego u Zagrebu i ostatku Hrvatske, gdje je standard dosta veći nego kod nas.

Naime, Vlada Hrvatske, na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak, odredila je da maksimalna cijena eurodizela u toj zemlji od juče može biti 11,59 kuna (tri marke) za litar.

Ova vrsta goriva juče je, prema aplikaciji o cijenama, na većini benzinskih pumpi u Banjaluci koštala 3,04, pa i znatno više, a samo na nekoliko njih cijena je bila 2,99 po litru. U okolnim banjalučkim naseljima, na pojedinim lokacijama, cijena dizela prelazila je i 3,20 KM.

Sarajlije su na svega dvije pumpe u ovom gradu dizel mogle da toče po cijeni od 2,91 po litru, a na svim ostalim je iznos bio iznad tri marke, dok je na pojedinim mjestima bio i iznad 3,20 KM.

Maksimalna cijena eurosupera 95 od juče u Hrvatskoj iznosi 10,60 kuna (2,74 marke), dok je kod nas ova vrsta goriva jeftinija na većini pumpi.

U Banjaluci, naime, košta od 2,60, mada ponegdje i do 2,80 KM po litru, a u Sarajevu od 2,60 pa naviše.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, ističe da je gorivo jedan od najvećih uzročnika poskupljenja ostalih proizvoda.

On podsjeća da nije prošla inicijativa za ukidanje akciza na gorivo i polaže nadu u novoformiranu vlast.

“Nadamo se da će formiranjem nove vlasti ponovo biti razmatrano ukidanje akciza, kako bi životni standard bio prihvatljiviji za naše građane”, rekao je Srdić za “Nezavisne novine”.

Sreća je, dodaje, da građani putem aplikacija mogu da prate gdje mogu da kupe najjeftinije gorivo, ali, pritom, ukazuje na nelogičnosti na tržištu.

“Mi imamo situaciju da je nafta nedavno bila 83 dolara za barel, a imali smo cijenu dizela od 3,08 ili 3,10. A prošle godine, kada je barel koštao 83 dolara, kod nas je gorivo koštalo 2,50 KM. Dakle, nešto se tu jako čudno dešava. U suštini, treba ići ponovo sa onom inicijativom za ukidanje akciza, to bi riješilo problem”, naglasio je Srdić.

S druge strane, iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da su, u skladu sa kretanjima cijene nafte na svjetskom tržištu u proteklom periodu, i cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u proteklih nekoliko dana u padu.

Kako ističu iz ovog ministarstva, i prema najavama predstavnika privrednih subjekata iz ovog sektora, ovakav trend biće nastavljen i u narednih nekoliko dana, u skladu sa dinamikom potrošnje prethodno nabavljenih zaliha.

Podsjećaju da je Vlada Republike Srpske u aprilu prošle godine donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Kako dodaju, nabavna cijena proizvoda, u ovom slučaju dizela, svakako zavisi i od veličine tržišta i uslova po kojima malo tržište kakvo je tržište Republike Srpske i BiH ostvaruje mogućnost nabavke robe.

“To svakako utiče i na nabavne cijene koje trgovci iz Hrvatske, kao mnogo većeg tržišta, ostvaruju”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik