Drugi pokušaj reprograma poreznog duga

Bez autora
Feb 22 2012

Reprogram poreznog duga uvela je lani i vlada Jadranke Kosor, no tromjesečna akcija nije dala željene rezultate. Više od tri i pol tisuće tvrtki lani je zatražilo reprogram poreznog duga. Plaćanje je uspjelo odgoditi njih 2260 s oko 36 tisuća radnika. Rezultat je bio skroman. Država je od poduzetnika ubrala tek 1,5 milijardi kuna. Ove bi godine naplata ipak mogla biti bolja zbog određenih povlastica i blažih kriterija, smatraju poduzetnici. Reprogramom duga poduzetnicima se ide na ruku da državi plate zaostale obveze od PDV-a, poreza na dobit i dohodak, trošarina, carina, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Odgoda plaćanja ne odnosi se na komorske naknade i novčane kazne. Ovo će pomoći onima koji još uvijek imaju šansu s novim poslovima ostvariti otplatu na rate u 36 mjeseci, što je povoljnije od lanjskih 30 mjeseci, i na taj način rasteretiti poslovanje od tereta duga.

Drugi pokušaj reprograma poreznog dugaReprogram poreznog duga uvela je lani i vlada Jadranke Kosor, no tromjesečna akcija nije dala željene rezultate.

Više od tri i pol tisuće tvrtki lani je zatražilo reprogram poreznog duga. Plaćanje je uspjelo odgoditi njih 2260 s oko 36 tisuća radnika. Rezultat je bio skroman. Država je od poduzetnika ubrala tek 1,5 milijardi kuna. Ove bi godine naplata ipak mogla biti bolja zbog određenih povlastica i blažih kriterija, smatraju poduzetnici.

Reprogramom duga poduzetnicima se ide na ruku da državi plate zaostale obveze od PDV-a, poreza na dobit i dohodak, trošarina, carina, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Odgoda plaćanja ne odnosi se na komorske naknade i novčane kazne. Ovo će pomoći onima koji još uvijek imaju šansu s novim poslovima ostvariti otplatu na rate u 36 mjeseci, što je povoljnije od lanjskih 30 mjeseci, i na taj način rasteretiti poslovanje od tereta duga, izjavila je Sanja Želinski Matunec, šefica Odjela za gospodarstvo HOK-a.

Obrtnici i poduzetnici ipak dvoje o Linićevu planu da jednokratnom otplatom duga neplatiše oslobodi plaćanja kamata koje katkad premašuju glavnicu. Imamo primjedbe poduzetnika koji redovito podmiruju obveze i na neki način zamjeraju i kažu da ovo nije ravnopravna utakmica u odnosu na one koji to redovito plaćaju, izjavio je Eni Brusić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP.

Recesija i nelikvidnost svakodnevno guše porezne dužnike. Trenutačno petnaest i pol tisuća tvrtki državi duguje oko 25 milijardi kuna. Većini prijeti prisilna naplata - i to blokadom računa, ovrhom ili stečajem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik