Efikasnija kontrola u finansijskom sistemu Srbije

Bez autora
Jun 22 2011

Na današnjem sastanku, održanom u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa predstavnicima banaka, razgovarano je o Odluci o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čija primena počinje 30. juna ove godine i o potrebi da banke budu aktivnije na dizajniranju i ponudi dinarskih kredita, posebno građanima, indeksiranim referentnom kamatnom stopom ili stopom rasta potrošačkih cena. NBS je donela ovaj set mera pre svega da bi efikasnije kontrolisala i smanjila rizike u finansijskom sistemu Srbije i da bi uticala na postepeno preusmeravanje kreditiranja građana ka domaćoj valuti bez valutne klauzule. S obzirom na to da se najviše kredita indeksiranih u stranoj valuti odnosi na segment stanovništva koje, inače, zarade prima u dinarima, mere su usmerene na fizička lica.

Efikasnija kontrola u finansijskom sistemu SrbijeNa današnjem sastanku, održanom u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa predstavnicima banaka, razgovarano je o Odluci o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čija primena počinje 30. juna ove godine i o potrebi da banke budu aktivnije na dizajniranju i ponudi dinarskih kredita, posebno građanima, indeksiranim referentnom kamatnom stopom ili stopom rasta potrošačkih cena.

Kako je danas istaknuto, NBS je donela ovaj set mera pre svega da bi efikasnije kontrolisala i smanjila rizike u finansijskom sistemu Srbije i da bi uticala na postepeno preusmeravanje  kreditiranja  građana  ka domaćoj valuti bez valutne klauzule. S obzirom na to da se najviše kredita indeksiranih u stranoj valuti odnosi na segment stanovništva koje, inače, zarade prima u dinarima, mere su  usmerene na fizička lica. Uvedena je zabrana indeksacije kredita u bilo kojoj valuti osim evra, zatim uvedena je obaveza polaganja depozita, odnosno učešća od 30 posto na nestambene kredite indeksirane u evrima i uveden je maksimalni iznos hipotekarnog kredita indeksiranog u evrima, od 80 odsto vrednosti založenih  nekretnina.

Navedeni uslov ne odnosi se na dinarske kredite bez valutne klauzule.

Ovom odredbom nije propisano minimalno učešće korisnika kredita od 20 posto, jer se uslov  odnosa između visine kredita i procenjene založene nepokretnosti ne odnosi na dinarske kredite, dok se kod valutno indeksiranih preostalih 20 posto može ispuniti i zalaganjem druge nepokretnosti prihvatljive za banku. Ove mere su mnogo blaže od pravila koja su utvrdile druge zemlje u cilju smanjivanja sistemskog rizika. Odluka NBS nije u suprotnosti sa Uredbom Vlade RS koja se odnosi na subvencionisanje stambenih kredita, istakli su predstavnici NBS.

Što se tiče osiguranih stambenih kredita, iznos tih kredita uz subvencije po Programu Vlade, u prvom tromesečju ove, u odnosu na isti period prošle godine, manji je za 57 posto, dok je pad zabeležen kod komercijalnih stambenih kredita koje osigurava NKOSK mnogo manji i u istom periodu iznosi 16 posto, što ne može biti posledica bilo koje odluke NBS, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik