EU kolosek za železnicu

Bez autora
Jun 22 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj odobriće Srbiji do kraja godine još jedan kredit od 200 miliona evra za železnički Koridor 10. Srbija mora da poboljša putnu infrastrukturu, jer je to važno za integrisanje u evropsku ekonomiju. EBRD će nastaviti da pomaže Srbiji u finansiranju infrastrukturnih projekata.Srbija treba da poboljša putnu infrastrukturu, puteve i železnicu, jer je to važno za integrisanje srpske u evropsku ekonomiju. Pregovori o odobravanju kredita od 200 miliona evra za železnički Koridor 10 su u završnoj fazi, a ugovori će biti potpisani u poslednjem kvartalu ove godine.

EU kolosek za železnicuEvropska banka za obnovu i razvoj odobriće Srbiji do kraja godine još jedan kredit od 200 miliona evra za železnički Koridor 10. Srbija mora da poboljša putnu infrastrukturu, jer je to važno za integrisanje u evropsku ekonomiju, poručila delegacija EBRD-a koja boravi u Beogradu.

Direktori Odbora Evropske banke za obnovu i razvoj, koji borave u Beogradu, najavili su da će Srbiji do kraja godine odobriti još jedan kredit od 200 miliona evra namenjen železnici, ocenjujući da je veoma važno da naša zemlja unapredi infrastrukturu zbog procesa evropskih integracija.

Delegacija EBRD-a je na sastanku sa ministrom za infrastrukturu i energetiku Milutinom Mrkonjićem istakla da će nastaviti da pomaže Srbiji u finansiranju infrastrukturnih projekata i da su zadovoljni realizacijom dosadašnjih aranžmana sa našom zemljom.

Direktor Odbora EBRD za Nemačku Joakim Švarcer smatra da Srbija treba da poboljša putnu infrastrukturu, puteve i železnicu, jer je to važno za integrisanje srpske u evropsku ekonomiju.

Prema rečima direktorke EBRD-a u Srbiji Hildegard Gacek, pregovori o odobravanju kredita od 200 miliona evra za železnički Koridor 10 su u završnoj fazi. "Nadam se da ćemo ugovore potpisati u poslednjem kvartalu ove godine", rekla je Gacekova.

"Delegacija EBRD-a razgovarala je i sa menadžmentom EPS-a o budućim kreditima. U proteklih 10 godina u energetskom sektoru Srbije sa EPS-om su sprovedeni projekti vredni više od 200 miliona evra", podsetio je Joakim Švarcer, predstavnik te institucije za Nemačku.

Švarcer je naglasio da će EBRD nastaviti da sarađuje sa EPS-om, posebno u projektima koji se odnose na primenu najnovijih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine, povećanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je evropskim bankarima predstavio tehničke potencijale EPS-a i dosadašnje projekte koje je kreditno podržao EBRD.

"Sa EBRD-om radimo na projektu revitalizacije i gradnje malih hidroelektrana, u vrednosti 45 miliona evra, kao i na projektu u Rudarskom basenu 'Kolubara', koji je vredan ukupno 160 miliona evra", precizirao je Marković.

Marković očekuje i da će EBRD učestvovati u finansiranju izgradnje nove termoelektrane "Kolubara B". Delegacija EBRD boravi u Srbiji do 23. juna, u sklopu redovnih konsultacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik