Geotermalna energija je most ka održivoj budućnosti

Bez autora
Apr 24 2024

Topla voda nije izmišljena. Ona je tu kao značajan potencijal za buduće zagrijavanje industrijskih i stambenih prostora, a ne samo za banje i lječilišta koji je trenutno jedini koriste.

Okrugli sto o geotermalnoj energiji kao obnovljivom izvoru upriličen prošle sedmice u Sarajevu pokazao je da je struka, prije svega elektroenergetičari i geolozi, spremna za veliki poduhvat toplifikacije na bazi tople vode iz utrobe zemlje.

Blok 14

Moguće da će sljedeća istraživanja započeti upravo oko Sarajeva koje leži na kamenoj ploči označenoj brojem 14 jer je topla voda ispod nje respektabilna po visokoj temperaturi i neograničenim količinama. No uz Sarajevo još četrdesetak gradova i opština leži na respektabilnim rezervama geotermalne energije.

Komitet bosanskohercegovačkih elektroenergetičara (CIGRE) kao organizator okruglog stola na ovoj raspravi okupio je eminentne stručnjake i predstavnike struke i donosioce odluka. Odavno nije zabilježeno da je na nekom skupu ove vrste bilo desetak predstavnika vlada i resornih ministarstava koji su raspravu slušali i u njoj učestvovali od početka do kraja.

Kreativni su bili uvodničari mr. Semir Petrović iz Instituta za gasnu tehniku iz Sarajeva, prof. dr. Ferid Skopljak iz Federalnog zavoda za geologiju, prof. dr. Vaso Novaković sa Instituta za primijenjenu geologiju i vodoinžinjering IPIN d. o. o. iz Bijeljine, Tomislav Đurić i dr. Sanja Živković sa Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba te Petar Tatomirović iz austrijskog Siemens Energy. Prezentirali su aspekte primjene geotermalne energije u Evropskoj uniji sa posebnim osvrtom na toplinarstvo, rejonizaciju geotermalnih resursa BiH, preliminarne modele ležišta ove energije na Ilidži, istraživanje i primjenu geotermalne energije u Hrvatskoj i tehnologije za njeno praktično korištenje u toplinstvu. Diskutovano je i o razlici i visini koncesione naknade na vodu kada se ona direktno koristi kao resurs ili u slučaju da se koristi za zagrijavanje.

Rasprava je djelomično bila i u funkciji priprema BiH za članstvo u Evropskoj uniji koja nalaže usvajanje novog zakonodavstva u ovom sektoru, posebno kada je riječ o masovnijoj upotrebi toplotnih pumpi. Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju kojom se naglašava da je geotermalna energija pouzdan izvor energije koji radi neprekidno, sa fiksnim troškovima, dok njenu primjenu koče propisi, te zato EU poziva na ubrzanje primjene i ulaganja u geotermalnu energiju.

- Sve su to razlozi zbog kojih se naš komitet odlučio za formiranje posebne sekcije za geotermalnu energiju, što je prilika da se oko ovih projekata okupe svi zainteresovani akteri, stručnjaci, privreda, donosioci odluka, banke i fondovi. Vjerujemo da će nas u tome podržati i međunarodni finansijeri, kazao je prof. dr. Zijad Bajramović, predsjednik Bh. komiteta CIGRE.

Sigurnost

Na skupu je konstatovano da je korištenje geotermalne energije most ka održivoj budućnosti jer podržava tranziciju sa fosilnih goriva na ekonomiju zasnovanu na obnovljivim izvorima, posebno u toplinarstvu. Ona bi u značajnoj mjeri trebalo da zamijeni gas. Sa stanovišta BiH ovaj poduhvat je izuzetno značajan u kontekstu najavljenog prestanka rada klasičnih termoelektrana i činjenice da do planirane izgradnje bloka 7 u TE Tuzla, kao budućeg ključnog objekta u stabilizaciji elektroenergetskog sistema, očito neće doći.

Geotermalna energija je čist izvor energije koji može stalno i pouzdano proizvoditi energiju te povećati energetsku sigurnost opskrbe. To je domaća energija koja nije niti će biti predmet promjene međunarodnih cijena energenata. Na taj način njeno iskorištavanje pomaže u stabiliziranju troškova energije pa će oni čiji su stanovi priključeni na sistem centralnog grijanja osjetiti te pogodnosti i po znatno sniženim cijenama ove usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik