HAKOM i dalje smanjuje naknade operaterima

Bez autora
Nov 14 2011

Prihvaćanjem novog pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donesene su nove mjere za uštedu u poslovanju operatera i poticanje rasta tržišta elektroničkih komunikacija i pošte. Pravilnik je prihvaćen temeljem zaključene javne rasprave te odluke Vijeća HAKOM-a. On određuje visinu te način plaćanja naknada za rad te agencije u 2012. godini. HAKOM novim pravilnikom iznova smanjuje naknade operaterima zbog daljnje racionalizacije poslovanja i razvoja uporabe radiofrekvencijskog spektra kojim upravlja. Unatoč preuzimanju cjelovite nadležnosti nad inspekcijskim nadzorom na području elektroničkih komunikacija, odnosno preuzimanju zaposlenika koji su te poslove obavljali u državnoj službi, HAKOM je učinkovitim poslovanjem omogućio smanjenje proračunskih potreba u odnosu na prethodnu godinu. Ta činjenica, ali i razvoj tržišta elektroničkih komunikacija temeljenih na radiofrekvencijskom spektru, omogućili su daljnje smanjenje naknada. Naknade svim operaterima tako su smanjene za više od sedam posto.

HAKOM i dalje smanjuje naknade operaterimaPrihvaćanjem novog pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donesene su nove mjere za uštedu u poslovanju operatera i poticanje rasta tržišta elektroničkih komunikacija i pošte.

U HAKOM-u naglašavaju da je Pravilnik prihvaćen temeljem zaključene javne rasprave te odluke Vijeća HAKOM-a. On određuje visinu te način plaćanja naknada za rad te agencije u 2012. godini. HAKOM novim pravilnikom iznova smanjuje naknade operaterima zbog daljnje racionalizacije poslovanja i razvoja uporabe radiofrekvencijskog spektra kojim upravlja.

Unatoč preuzimanju cjelovite nadležnosti nad inspekcijskim nadzorom na području elektroničkih komunikacija, odnosno preuzimanju zaposlenika koji su te poslove obavljali u državnoj službi, HAKOM je učinkovitim poslovanjem omogućio smanjenje proračunskih potreba u odnosu na prethodnu godinu. Ta činjenica, ali i razvoj tržišta elektroničkih komunikacija temeljenih na radiofrekvencijskom spektru, omogućili su daljnje smanjenje naknada. Naknade svim operaterima tako su smanjene za više od sedam posto.

Operateri koji koriste radiofrekvencijski spektar mogu računati i na dodatne uštede s obzirom na to da su naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne pokretne komunikacijske mreže smanjene za 10, a za mikrovalno povezivanje za pet posto u odnosu na ovu godinu.

HAKOM je od početka svjetske ekonomske krize, koja je Hrvatsku u većoj mjeri pogodila 2009. godine, naknade za svoje poslovanje svim operaterima smanjio za oko 22 posto, a naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne pokretne mreže za oko 26 posto.

Ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić istaknuo je na predstavljanju Pravilnika da se uz ulaganje u razvoj kompetencija zaposlenika, korištenje suvremene opreme za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom te kontinuirani rad na projektima poput e-Agencije i ostalim oblicima elektroničkog poslovanja, može stvoriti ravnoteža između troškova koji strateški jačaju organizaciju i onih koje nije moguće izbjeći. Dodao je da se povećanjem poslovne učinkovitosti i pratećim smanjenjem ukupnih troškova HAKOM-a i telekom-operatera izravno utječe na jačanje Agencije, a na korist svih građana.

Budući da HAKOM nije korisnik državnog proračuna, novac za poslovanje osigurava se iz naknada i to onih iz ukupnog prihoda operatera te za uporabu adresa i brojeva, radiofrekvencijskog spektra i obavljanje drugih poslova u području elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik