HBOR osigurao više od milijardu kuna kredita uz kamatnu stopu od tri posto

Bez autora
Feb 12 2012

Sredstva za dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak bit će osigurana u nacrtu ovogodišnjeg proračuna, potvrdili su izvori s više strana. Temeljni kapital HBOR-a trebao bi biti povećan za 500 milijuna kuna, što je jedna od poluga Vlade za oporavak gospodarstva. A koliko je za gospodarstvo bitna snažna investicijska banka, pokazuje i novi ugovor Europske investicijske banke i HBOR-a kojim je osigurano 150 milijuna eura vrijednih kredita za gospodarstvo i lokalne jedinice. Riječ je o iznimno povoljnom kreditu s fiksnom kamatnom stopom od tek 3 posto. Prema ugovoru o kreditu, 70 posto sredstava osiguranih zajmom EIB-a mora se plasirati u malo i srednje poduzetništvo, što se nudi po povoljnoj kamatnoj stopi i s rokom otplate od 12 godina uz četiri godine počeka. Ostali iznos, oko 45 milijuna eura, može se plasirati u infrastrukturu na lokalnoj razini, pri čemu je dogovoren rok otplate od 15 godina uz pet godina počeka.

HBOR osigurao više od milijardu kuna kredita uz kamatnu stopu od tri postoSredstva za dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak bit će osigurana u nacrtu ovogodišnjeg proračuna, potvrdili su izvori s više strana.

Temeljni kapital HBOR-a trebao bi biti povećan za 500 milijuna kuna, što je jedna od poluga Vlade za oporavak gospodarstva.

A koliko je za gospodarstvo bitna snažna investicijska banka, pokazuje i novi ugovor Europske investicijske banke i HBOR-a kojim je osigurano 150 milijuna eura vrijednih kredita za gospodarstvo i lokalne jedinice. Riječ je o iznimno povoljnom kreditu s fiksnom kamatnom stopom od tek 3 posto.

Prema ugovoru o kreditu, 70 posto sredstava osiguranih zajmom EIB-a mora se plasirati u malo i srednje poduzetništvo, što se nudi po povoljnoj kamatnoj stopi i s rokom otplate od 12 godina uz četiri godine počeka. Ostali iznos, oko 45 milijuna eura, može se plasirati u infrastrukturu na lokalnoj razini, pri čemu je dogovoren rok otplate od 15 godina uz pet godina počeka.

"Na tržištima vladaju mnogo gori uvjeti, a razlika između tržišne kamate i kamate koje se nude putem EIB-ova aranžmana procijenjena je na 70 milijuna eura troškova koje će korisnici ovih kredita uštedjeti", izračunao je Anton Rop, potpredsjednik Europske investicijske banke zadužen za djelovanje te institucije u Hrvatskoj.

Ugovor osigurava tek prvu tranšu kredita HBOR-u, a do kraja godine EIB planira osigurati kredit od još 100 milijuna eura za hrvatsko gospodarstvo. Ugovorom su definirani povoljniji uvjeti od onih odobrenih 2009. kad je fiksna kamatna stopa iznosila oko 3,5 posto. Tada je EIB odobrio 250 milijuna eura kredita, a kako nije bilo interesa za financiranje investicija, sredstvima se pomoglo tvrtkama održati tekuću likvidnost narušenu financijskom krizom.

"Ugovor koji smo potpisali u petak još je jedna potvrda izuzetnog ugleda HBOR-a u međunarodnim financijskim institucijama i nastavak odlične dugogodišnje suradnje s EIB-om. Kako mali i srednji poduzetnici čine čak 99,5 posto registriranih poslovnih subjekata i zapošljavaju 66 posto ukupno zaposlenih, taj je zajam od velike važnosti za razvoj cijelog hrvatskog gospodarstva, kojemu će HBOR kao i uvijek dosad nastojati osigurati najpovoljnije uvjete financiranja i tako mu omogućiti što veću konkurentnost na svjetskom tržištu", istaknuo je predsjednik Uprave banke Anton Kovačev.

Inače, to je šesta tranša sredstava iz EIB-a koji je do danas financirao HBOR s ukupno 800 milijuna eura. Uz zajam, EIB je ovaj put odobrio i darovnicu ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura za projekte energetske učinkovitosti.

"Tvrtke koje u svojim projektima dokažu da su usmjerene na energetsku učinkovitost, mogu dobiti bespovratnih do 15 posto ukupnog zajma", objasnio je Kovačev. Povoljni kredit za gospodarstvo zamjenik ministra financija Boris Lalovac ocijenio je kao dokaz povjerenja financijskih institucija da Vlada radi dobar posao. "Vodili smo razgovore s međunarodnim institucijama koje je zanimalo možemo li zaista ostvariti gospodarski rast, u što smo uvjereni. Ovaj kredit jedan je od alata realizacije plana Vlade o rastu ekonomije", komentirao je Lalovac.

A da će sredstva biti iskorištena do zadnjeg eura, osobno će se zauzeti ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je napomenuo da malom i srednjem gospodarstvu trebaju krediti s kamatom do 3 posto. Naglasio je da Hrvatska mora restrukturirati gospodarstvo i javne tvrtke već ove godine, a u tome će ponovo biti nužno osigurati financijsku potporu s obzirom na problem preniske kapitaliziranosti većine tvrtki u sektoru malog i srednjeg poduzetništva.

HBOR je, inače, od 1992. odobrio gotovo 30.000 kredita ukupne vrijednosti 63,3 milijarde kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik