HEP-ove blagajne odlaze u povijest

Bez autora
Mar 06 2011

U sklopu mjera za poboljšanje i racionalizaciju poslovanja te optimalizaciju troškova u HEP Operatoru distribucijskog sustava (HEP ODS) predviđeno je postupno smanjivanje broja njihovih blagajni za plaćanje potrošene struje, a tijekom ove godine i njihovo potpuno zatvaranje. Tako trenutačno, prema njihovim podacima, još radi samo blagajna u Elektri Šibenik, i to do 31. ožujka ove godine, te blagajna u Elektroslavoniji Osijek (zatvorit će je do kraja godine), dok su ostale već zatvorene. Takvu odluku najprije o smanjenju, a potom i ukidanju blagajni za plaćanje računa za potrošenu električnu energiju Hrvatska elektroprivreda je donijela zato što platni promet nije osnovna djelatnost HEP ODS-a, a postoje mnoge institucije koje mogu ponuditi kvalitetniju uslugu plaćanja računa za električnu energiju.

HEP-ove blagajne odlaze u povijestU sklopu mjera za poboljšanje i racionalizaciju poslovanja te optimalizaciju troškova u HEP Operatoru distribucijskog sustava (HEP ODS) predviđeno je postupno smanjivanje broja njihovih blagajni za plaćanje potrošene struje, a tijekom ove godine i njihovo potpuno zatvaranje.

Tako trenutačno, prema njihovim podacima, još radi samo blagajna u Elektri Šibenik, i to do 31. ožujka ove godine, te blagajna u Elektroslavoniji Osijek (zatvorit će je do kraja godine), dok su ostale već zatvorene.

Takvu odluku najprije o smanjenju, a potom i ukidanju blagajni za plaćanje računa za potrošenu električnu energiju Hrvatska elektroprivreda je donijela zato što platni promet nije osnovna djelatnost HEP ODS-a, a postoje mnoge institucije koje mogu ponuditi kvalitetniju uslugu plaćanja računa za električnu energiju. Osim toga, za obavljanje blagajničkog poslovanja sve su veći zahtjevi za sigurnost, od čuvarskih službi do prijevoza i pohranjivanja novaca, što dovodi do povećanja troškova blagajničkog poslovanja, objašnjavaju tu odluku u HEP-u.

Pritom napominju da već dulji niz godina potrošači mogu račune za električnu energiju bez naknade plaćati u poslovnicama Fine i Hrvatskih pošta, čije je radno vrijeme prilagođeno potrebama njihovih kupaca, a poslovnice Hrvatske pošte postoje u gotovo svakom manjem mjestu, pa ih je znatno više nego što je bilo HEP-ovih blagajni. S obzirom na to da većina kupaca već koristi te institucije za plaćanje svojih računa, a izražen je i trend smanjenja prometa na HEP-ovim blagajnama, bili su stvoreni preduvjeti za takvu odluku koja neće utjecati na povećanje troškova njihovih kupaca. Također, značajan dio kupaca plaća svoje račune u bankama te putem trajnih naloga ili sve raširenijeg internetskog bankarstva, kažu u HEP-u, pa nije bilo negativnih reakcija kupaca na tu njihovu mjeru.

Zatvaranje blagajni jedna je od mjera koje je Upravi HEP-a prošle godine predložio tim za poboljšanje poslovnih procesa i smanjenje troškova poslovanja. Prema obrazloženju Zvonka Stadnika, direktora Sektora za opskrbu tarifnih kupaca i kupaca bez opskrbljivača, prestanak rada blagajni provodi se u dvije faze. U prvoj je broj blagajni smanjen, a do kraja ove godine bit će provedena druga faza, odnosno zatvorit će se sve blagajne u svim HEP-ovim distribucijskim područjima.

Iako su neki strahovali da bi zbog započetog zatvaranja blagajni dosta radnika koji su na njima radili širom Hrvatske moglo ostati bez posla, to se, tvrde u HEP-u, neće dogoditi, jer će radnike koji su radili na poslovima naplate računa na njihovim blagajnama pretežito preraspodijeliti na poslove informacija i reklamacija kupaca te ostalih komunikacija s kupcima. Naime, ukidanjem blagajni ne ukidaju se i šalteri na kojima kupci mogu dobiti potrebne informacije, odnosno reklamirati račune. »Na taj način očekujemo povećanje kvalitete usluge te bolji pristup informacijama«, navode u HEP-u i napominju da broj radnika na šalterima nije bio fiksan i ovisio je o gužvama.

U HEP-u napominju da je smanjivanje i ukidanje šalterskog načina plaćanja i istodobno stimuliranje ostalih kanala plaćanja posljednjih godina trend u svijetu i u Hrvatskoj, jer isto provode i banke, telekomunikacijske, komunalne i ostale tvrtke. Kod HEP-a to donosi višestruku korist: smanjuju se troškovi, ali i rizici poslovanja, nema više gužve u prostorima za kupce u distribucijskim područjima, a zaposlenici se mogu više posvetiti upitima kupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik