Jat kupuje četiri aviona 2012. godine

"Jat ervejz" planira da sledeće godine kupi četiri nova aviona i tako obnovi polovinu flote. Nacionalni avioprevioznik u pregovorima je sa proizvođačem aviona "Erbas". Očekuje se da Vlada Srbije kroz radnu grupu definiše strategiju na osnovu koje će u narednih nekoliko meseci biti definisani svi detalji oko kupovine novih aviona. Takođe planiraju da obnove regionalnu flotu tako da, ako se svi planovi ostvare, najmanje polovina flote će biti zanovljena 2012. "Jat" ima dva tipa aviona - jedan koji se bavi regionalnim saobraćajem i ima kapacitet od 70 mesta i avione kapaciteta oko 130 mesta. I novi "Erbasovi" avioni koji će biti nabavljeni biće sličnog kapaciteta. Planiraju da uvedu model ATR72 serije 500 u toku iduće godine, a to je najefikasiniji avion na tržištu za relacije u regionu koje mi pokrivamo...

Jat kupuje četiri aviona 2012. godine"Jat ervejz" planira da sledeće godine kupi četiri nova aviona i tako obnovi polovinu flote, izjavio je danas v.d. direktora te kompanije Vladimir Ognjenović i dodao da je nacionalni avioprevioznik u pregovorima sa proizvođačem aviona "Erbas".

Ognjenović je rekao na 33. Međunarodnom sajmu turizma da se očekuje da Vlada Srbije kroz radnu grupu definiše strategiju na osnovu koje će u narednih nekoliko meseci biti definisani svi detalji oko kupovine novih aviona.

"Takođe planiramo da obnovimo regionalnu flotu tako da, ako se svi naši planovi ostvare, najmanje polovina flote će biti zanovljena 2012", rekao je Ognjenović.

On je precizirao da "Jat" ima dva tipa aviona - jedan koji se bavi regionalnim saobraćajem i ima kapacitet od 70 mesta i avione kapaciteta oko 130 mesta i naglasio da će i novi "Erbasovi" avioni koji će biti nabavljeni biti sličnog kapaciteta.

"Planiramo da uvedemo model ATR72 serije 500 u toku iduće godine, a to je najefikasiniji avion na tržištu za relacije u regionu koje mi pokrivamo", kazao je Ognjenović.

On je istakao da "Jat ervejz" ima skoro 30 odsto veći broj putnika u februaru u odnosu na isti mesec prošle godine i da "Jat" ima najveći rast od svih kompanija koje su članice evropskih udruženja avio-kompanija.

"Svi projekti koji su u toku su možda i bolji nego što smo očekivali. Napomenuo bih da privatizacioni savet treba da počne sa radom sledeće nedelje", rekao je Ognjenović.

Kompanija "Jat ervejz" i slovenački avioprevoznik "Adrija ervejz" potpisali su u septembru prošle godine takozvani "kod-šer" ugovor koji podrazumeva zakup mesta u avionima dveju kompanija, za koji kako je rekao, Ognjenović, nije bilo velikog interesovanja.

"Ugovor ističe krajem marta i sada se radi analiza rezultata na letovima na relaciji Beograd-Ljubljana, pa će se znati da li će on biti produžen", rekao je on i istakao da je na ovim letovima bilo svega oko 30 putnika po jednom avionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik