Kanada pomaže srpsko stočarstvo

Bez autora
Feb 22 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk potpisali su danas memorandum o razumevanju koji će omogućiti pospešivanje saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivrede. Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za poljoprivredu i hranu Kanade predviđa jačanje saradnje u oblasti stočarstva, genetičkog resursa u stočarstvu, razmenu informacija i tehnološku i trgovinsku razmenu. Stočarstvo trenutno čini svega 30 posto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, a cilj je da to učešće bude dvostruko veće, što će doprineti povećanju proizvodnje mesa, mleka i jaja. Neophodno je što pre poboljšati rasni sastav grla u našoj zemlji, a reč je o veoma složenom procesu.

Kanada pomaže srpsko stočarstvoMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk potpisali su danas memorandum o razumevanju koji će omogućiti pospešivanje saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivrede.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za poljoprivredu i hranu Kanade predviđa jačanje saradnje u oblasti stočarstva, genetičkog resursa u stočarstvu, razmenu informacija i tehnološku i trgovinsku razmenu.

Stočarstvo trenutno čini svega 30 posto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, a cilj je da to učešće bude dvostruko veće, što će doprineti povećanju proizvodnje mesa, mleka i jaja. Neophodno je što pre poboljšati rasni sastav grla u našoj zemlji, a reč je o veoma složenom procesu.

Potpisivanjem Memoranduma i stvaranjem formalnog okvira za jačanje saradnje taj proces biće ubrzan, s obzirom na to da Kanada ima izuzetno kvalitetnu produkciju dobrog genetskog materijala u stočarstvu. Ovaj dokument omogućiće svim nadležnim institucijama u Srbiji da uspostave adekvatnu saradnju sa odgovarajućim institucijama u Kanadi.

Kako je naveo ministar Petrović, Institut za stočarstvo u Zemunu je utvrđen kao referentna ustanova u Srbiji koja će sa kanadskim institucijama ostvariti saradnju u pogledu unapređenja genetskog materijala u srpskom stočarstvu. Ovakva saradnja će olakšati završetak započetih procedura i započinjanje novih u cilju intenziviranja razmene u ovoj oblasti između Srbije i Kanade, koja do sada nije bila velika.

Trgovinska razmena u pomenutoj oblasti između dve zemlje prošle godine ukupno je iznosila oko pet miliona evra, a postoji značajan prostor za njeno unapređenje.  Kanada je u poslednjih četiri do pet godina investirala značajna sredstva koja su doprinela unapređenju genetskog materijala stoke u Srbiji, a iz te zemlje je 2008. i 2009. godine uvezen i veliki broj steonih junica, naveo je ministar.

Roman Vaščuk je istakao da Kanada prepoznaje potencijal Srbije kao proizvođača visokokvalitetne hrane za zemlje u okruženju i Evropi, zbog čega želi da pomogne unapređenju njenog proizvodnog kapaciteta u govedarstvu, proizvodnji mleka, svinjarstvu, kao i u ostalim oblastima stočarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik