Kinezi ulažu preko dve milijarde evra u EPS

Bez autora
Oct 20 2011

Elektroprivreda Srbije sa konzorcijumom kineskih kompanija danas je potpisala Protokol o saradnji u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata. Protokol su potpisali generalni direktor EPS, predsednik Odbora direktora "Čajna envajornmental enerdži holdings" Bili Ngok i predsednik Odbora direktora "Šenžen enerdži grup" Gao Cimin. Reč je o investiciji vrednoj više od dve milijarde evra, odnosno jednoj od najvećih indirektnih stranih investicija ikada uloženih u Srbiju. U planu je izgradnja termoelektrana “Tent” B3 instalisane snage 740 megavata sa pripadajućim kopom "Radljevo" za proizvodnju uglja, koji će se sagorevati u toj termoelektrani. Izgradnja termoelektrane trajaće pet godina. U zajedničkom preduzeću kineski partner će imati većinsko vlasništvo, a vlasništvo EPS-a zavisiće od toga koliko se dogovori u pregovorima.

Saradnja Elektroprivrede Srbije sa konzorcijumom kineskih kompanijaElektroprivreda Srbije sa konzorcijumom kineskih kompanija danas je potpisala Protokol o saradnji u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata.

Protokol su potpisali generalni direktor EPS, predsednik Odbora direktora "Čajna envajornmental enerdži holdings" Bili Ngok i predsednik Odbora direktora "Šenžen enerdži grup" Gao Cimin.

Reč je o investiciji vrednoj više od dve milijarde evra, odnosno jednoj od najvećih indirektnih stranih investicija ikada uloženih u Srbiju.

U planu je izgradnja termoelektrana “Tent” B3 instalisane snage 740 megavata sa pripadajućim kopom "Radljevo" za proizvodnju uglja, koji će se sagorevati u toj termoelektrani. Izgradnja termoelektrane trajaće pet godina. U zajedničkom preduzeću kineski partner će imati većinsko vlasništvo, a vlasništvo EPS-a zavisiće od toga koliko se dogovori u pregovorima.

Takođe, sa Kinezima je dogovorena i saradnja na korišćenju obnovljivih izvora energije u Vojvodini.

Kako je najavljeno, u prvom kvartalu sledeće godine očekuje se donošenje konačne investicione odluke, formiranje zajedničkog preduzeća i obezbeđenje neophodnih finansijskih sredstava za realizaciju tih projekata.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić je ukazao na to da je Kina danas motor ekonomskog razvoja sveta i ključni činilac u međunarodnim odnosima, uz napomenu da najnovija investicija u našoj zemlji otvara novu eru u odnosima Srbije i Kine koji će u budućnosti imati značajniju ekonomsku komponentu.

Ministar Jeremić je najavio da će se u budućnosti razgovarati o novim investicijama Kine u visoku tehnologiju, tekstilnu industriju i mnoge druge oblasti za koje, kako je istakao, Srbija može da očekuje podršku Vlade Kine.

Odnosi Srbije i Kine su izvanredni, nalaze se na najvišem istorijskom nivou, a Kina je jedan od najvećih i najvažnijih partnera i saveznika Srbije, dodao je Jeremić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik