Koliko je „pametan” pametni telefon

Bez autora
Apr 08 2010

Ukoliko u svakom trenutku želite da znate kolika je temperatura vazduha, gde se nalazite ili kojom autobuskom linijom doći do željenog mesta, ali i ko vam je ukrao telefon, najbolje rešenje je smartfon ili pametni telefon. Ono što ovaj telefon razlikuje od običnog jeste da osim osnovne funkcije telefoniranja, zahvaljujući ugrađenom operativnom sistemu (OS), može sve što može i jedan računar, pri čemu brzina procesora dostiže i jedan gigaherc. Na ovaj način korisnici lakše upravljaju aplikacijama, postižu veću brzinu preuzimanja ili slanja podataka putem Interneta, pristup e-mail nalozima i profilima na socijalnim mrežama, kao i gledanje video klipova. Razlika između samih smartfon uređaja, koje su na trzište izbacili svi vodeći proizvođači telefona- „Nokia”, „Samsung” i „HTC” je samo konceptualna i zavisi od softvera, zapravo OS, koji je instaliran.

Koliko je „pametan” pametni telefonUkoliko u svakom trenutku želite da znate kolika je temperatura vazduha, gde se nalazite ili kojom autobuskom linijom doći do željenog mesta, ali i ko vam je ukrao telefon, najbolje rešenje je smartfon ili pametni telefon.

Ono što ovaj telefon razlikuje od običnog jeste da osim osnovne funkcije telefoniranja, zahvaljujući ugrađenom operativnom sistemu (OS), može sve što može i jedan računar, pri čemu brzina procesora dostiže i jedan gigaherc.

Na ovaj način korisnici lakše upravljaju aplikacijama, postižu veću brzinu preuzimanja ili slanja podataka putem Interneta, pristup e-mail nalozima i profilima na socijalnim mrežama, kao i gledanje video klipova.

Razlika između samih smartfon uređaja, koje su na trzište izbacili svi vodeći proizvođači telefona- „Nokia”, „Samsung” i „HTC” je samo konceptualna i zavisi od softvera, zapravo OS, koji je instaliran.

Ovi telefoni mogu imati Windows Mobile, Android ili Symbian platofrmu, dok je Macintosh operativni sistem rezevisan isključivo za iPhone, a Blackberry za istoimeni uređaj.

Najvažnija stvar i ono što čini suštinu smart telefona, jesu aplikacije kojima se nadograđuje postojeći OS. Spisak aplikacija koje su razvijene za mobilne telefone je neograničen i mogu biti zabavnog, informativnog ili edukativnog karaktera.

Zahvaljujući njima možete skidati video klipove sa YouTube sajta, saznati naziv i izvođača nepoznate melodije koju slušate u restoranu, „četovati” na nekoj od najpopularnijih socijalnih mreža kao što su Facebook, MySpace ili ostavljati komentare na Twitteru.

U slučaju da izgubite telefon, ili ga neko ukrade, pomoću aplikacije Mobile tracker možete saznati svoj IMEI kod, kao i broj nove kartice koja je ubačena u vaš telefon.

Posebno je korisna aplikacija pomoću koje možete napraviti „tajni” folder u koji će te pohraniti svoje šifre, a koji će biti nedostupan svima osim vama.

Još jedna od pozitivnih strana smartfon uređaja jeste veličina ekrana koji može biti u rasponu od 2,5 do 4,3 inča koliko ima HTC-ov model HD2.

Ovo je jedini ograničavajući faktor za same proizvođače, koji relativno malom ekranu, u odnosu na računar, treba da prilagode sve aplikacije.

Kada je reč o ponudi smart telefona na našem tržištu, Srbija ni najmanje ne zaostaje za svetskim trendovima.

Kompanija „Telekom Srbija”, svojim korisnicima, između ostalog, nudi modele Samsung B7330 Omnia Pro, koji funkcioniše na Windows Mobile OS, po ceni od jednog do 24.499 dinara, kao i Samsung Jet od 4.999 do 35.999 dinara, u zavisnosti od dužine korisničkog ugovora i tarifnog paketa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik