Končar bi sa škverovima gradio pučinske vjetroelektrane na Jadranu

Bez autora
Feb 22 2012

Stanje u brodogradnji na svjetskom je tržištu katastrofalno, no neovisno o tome hoćemo li mi preuzeti škverove ili ne, vjerujem da posla uvijek ima, ustvrdio je Nenad Končar, predsjednik Uprave Jadranskih ulaganja, koji je u ponedjeljak ušao u tri državna škvera, Brodotrogir, Kraljevicu i 3. maj, i počeo dubinsko snimanje. Velik je potencijal za škverove u energetici, odnosno u gradnji vjetroturbina za pučinske vjetroelektrane i platforme. Na sjeveru Europe škverovi su se s pogoršanjem situacije i padom narudžbi brodova počeli okretati vjetroagregatima, turbinama i drugim pomorskim objektima. Na tim poslovima zaposlenost je osigurana i pratećim industrijama. Hrvatska nema vjetroelektrane na moru. U tome leži velik potencijal. Dodatna prednost takva projekta je u tome što je iskoristivost snage vjetra na moru gotovo dvostruko veća nego na kopnu te da Hrvatskoj nedostaje energije. Izgledno je da će se u sklopu najavljenog vala investicija u energetskom sektoru graditi takva pučinska vjetroelektrana kapaciteta 500 MW i u Hrvatskoj, a procijenjena je vrijednost investicije oko milijardu eura.

Končar bi sa škverovima gradio pučinske vjetroelektrane na JadranuStanje u brodogradnji na svjetskom je tržištu katastrofalno, no neovisno o tome hoćemo li mi preuzeti škverove ili ne, vjerujem da posla uvijek ima, ustvrdio je Nenad Končar, predsjednik Uprave Jadranskih ulaganja, koji je u ponedjeljak ušao u tri državna škvera, Brodotrogir, Kraljevicu i 3. maj, i počeo dubinsko snimanje.

Prema njegovim riječima, velik je potencijal za škverove u energetici, odnosno u gradnji vjetroturbina za pučinske vjetroelektrane i platforme.

"Na sjeveru Europe škverovi su se s pogoršanjem situacije i padom narudžbi brodova počeli okretati vjetroagregatima, turbinama i drugim pomorskim objektima. Na tim poslovima zaposlenost je osigurana i pratećim industrijama. Hrvatska nema vjetroelektrane na moru", upozorio je Končar i dodao kako u tome leži velik potencijal.

Pojasnio je kako je dodatna prednost takva projekta u tome što je iskoristivost snage vjetra na moru gotovo dvostruko veća nego na kopnu te da Hrvatskoj nedostaje energije. Prema njegovim riječima, izgledno je da će se u sklopu najavljenog vala investicija u energetskom sektoru graditi takva pučinska vjetroelektrana kapaciteta 500 MW i u Hrvatskoj, a procijenjena je vrijednost investicije oko milijardu eura.

Na pitanje tko bi financirao takav projekt, Končar odgovara kako kapitala za takve investicije ne manjka. Ne želeći iznositi detalje, kaže i kako Kermas ulaganja njegova oca Danka Končara imaju partnera za realizaciju plana investiranja u energetici vrijednog 2,5 milijardi eura.Pokušali smo jučer na to dobiti komentar prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji inače najavljuje velike projekte u energetici, ali ostali smo bez odgovora. Jadranska ulaganja trenutno u tri brodogradilišta due diligence provode samostalno.

"Ne mogu iznositi detalje, no u međuvremenu su generirani novi gubici i kupili mi ili ne brodogradilišta, teret restrukturiranja veći je nego kada je počeo proces", naglašava Končar. Na upit je li, nakon prošlotjednoga sastanka s Čačićem i novog uvida u stanje u škverovima, optimist u pogledu daljnjeg procesa, Končar kaže da nije ni optimist ni pesimist. I predstavnici samoborskoga DIV-a u utorak su obavljali dubinsko snimanje koje je nakon dvije godine natjecanja za Brodosplit temelj za konačne razgovore. No, oni nisu dočekani raširenih ruku i snimanje se obavlja u pratnji predstavnika države. Idućega tjedna u Ministarstvu gospodarstva održat će se razgovori i tada će se znati kako će završiti privatizacijski proces za svaki škver: kupnjom ili stečajem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik