"Konstruktor" izgubio posao od 50 milijuna eura

Bez autora
Feb 12 2012

Splitski “Konstruktor-Inženjering”, u partnerstvu sa slovenskom građevinskom tvrtkom “Primorje”, izgubio je posao na izgradnji prve faze terminala za prekrcaj sipkih tereta u luci Ploče, vrijedan oko 50 milijuna eura. Lučkoj upravi Ploče, naručitelju radova, “Konstruktor” nije dostavio jamstvo za obavljanje posla koji se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Zbog toga je ugovor dodijeljen španjolskoj tvrtki “Cyes Infrastructuras” i zagrebačkom “Viaduktu”, koji su na natječaju istaknuli cijenu radova od 406 milijuna kuna, odnosno oko 55 milijuna eura. Ako novi ponuditelji uskoro sklope ugovor s Lučkom upravom, u Pločama bi sredinom 2014. godine trebao biti otvoren novi terminal, godišnjega prekrcajnog kapaciteta od 4,6 milijuna tona tereta. Hrvatski građevinari i španjolska tvrtka, koja u matičnoj zemlji te u Rumunjskoj, Bugarskoj i sjevernoj Africi trenutačno zapošljava oko 1400 radnika, trebali bi graditi novi lučki prostor koji će prihvaćati brodove do 180 tisuća tona nosivosti. Zbog toga će se morsko dno produbiti do 20 metara dubine uz iskop 1,3 milijuna prostornih metara materijala.

"Konstruktor" izgubio posao od 50 milijuna euraSplitski “Konstruktor-Inženjering”, u partnerstvu sa slovenskom građevinskom tvrtkom “Primorje”, izgubio je posao na izgradnji prve faze terminala za prekrcaj sipkih tereta u luci Ploče, vrijedan oko 50 milijuna eura.

Lučkoj upravi Ploče, naručitelju radova, “Konstruktor” nije dostavio jamstvo za obavljanje posla koji se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Zbog toga je ugovor dodijeljen španjolskoj tvrtki “Cyes Infrastructuras” i zagrebačkom “Viaduktu”, koji su na natječaju istaknuli cijenu radova od 406 milijuna kuna, odnosno oko 55 milijuna eura.

Ako novi ponuditelji uskoro sklope ugovor s Lučkom upravom, u Pločama bi sredinom 2014. godine trebao biti otvoren novi terminal, godišnjega prekrcajnog kapaciteta od 4,6 milijuna tona tereta.

Hrvatski građevinari i španjolska tvrtka, koja u matičnoj zemlji te u Rumunjskoj, Bugarskoj i sjevernoj Africi trenutačno zapošljava oko 1400 radnika, trebali bi graditi novi lučki prostor koji će prihvaćati brodove do 180 tisuća tona nosivosti.

Zbog toga će se morsko dno produbiti do 20 metara dubine uz iskop 1,3 milijuna prostornih metara materijala.

Osim toga, predviđena je izgradnja operativne obale duge 373 metra i skladišnih prostora, zgrada i prateće komunalne infrastrukture na 15 hektara površine, te nešto više od dva kilometra pristupnih cesta i 4,3 kilometra željezničkih i dizaličkih kolosijeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik