Kopaonik: Počela skijaška sezona

Bez autora
Dec 12 2010

Spustom prvih skijaša niz stazu Karaman greben, prekrivenu meštavinom prirodnog i veštačkog snega, u subotu je zvanično počela nova sezona na Kopaoniku. Prvi put ove godine organizovan je „ski opening“, po uzoru na evropska skijališta, pa je sezona otvorena dan ranije nego obično. Baš zato, prema procenama, na Kopaoniku ovog vikenda boravi više od 1.500 gostiju. Renovirani hoteli „Grand“, „Anđela“ i „Konaci“ spremno dočekuju goste, za koje su snizili cene noćenja od 10 do 35 odsto u zavisnosti od termina. Snežne padavine trajale su do subote ujutru, ali bilo je dovoljno hladno da staze budu „dopunjene“ veštačkim snegom. Sa skijama u rukama, dvojica mladih Novosađana čekaju u redu za uspinjaču. Student elektronike Aleksandar Milinović (23) sa drugom Svetislavom došao je, kaže, da „overe“ start sezone. Jedva su dočekali prvi sneg i temperaturu ispod „nule“ da odu na zimovanje. A naročito im je odgovarala ponuda da uz cenu smeštaja u hotelima „MK mauntin rizort“, jer su za „ski opening“ dobili i besplatan dvodnevni „ski pas“.

Kopaonik: Počela skijaška sezonaSpustom prvih skijaša niz stazu Karaman greben, prekrivenu meštavinom prirodnog i veštačkog snega, u subotu je zvanično počela nova sezona na Kopaoniku.

Prvi put ove godine organizovan je „ski opening“, po uzoru na evropska skijališta, pa je sezona otvorena dan ranije nego obično. Baš zato, prema procenama, na Kopaoniku ovog vikenda boravi više od 1.500 gostiju.

Renovirani hoteli „Grand“, „Anđela“ i „Konaci“ spremno dočekuju goste, za koje su snizili cene noćenja od 10 do 35 odsto u zavisnosti od termina. Snežne padavine trajale su do subote ujutru, ali bilo je dovoljno hladno da staze budu „dopunjene“ veštačkim snegom.

Sa skijama u rukama, dvojica mladih Novosađana čekaju u redu za uspinjaču. Student elektronike Aleksandar Milinović (23) sa drugom Svetislavom došao je, kaže, da „overe“ start sezone. Jedva su dočekali prvi sneg i temperaturu ispod „nule“ da odu na zimovanje. A naročito im je odgovarala ponuda da uz cenu smeštaja u hotelima „MK mauntin rizort“, jer su za „ski opening“ dobili i besplatan dvodnevni „ski pas“.

- Kopaonik ove zime neće izgubiti trku sa drugim planinama u okruženju - uveren je Nikola Avram, direktor „MK mauntin rizort“. - Prošla sezona bila je verovatno najgora u istoriji ovog skijališta. Ali, uradili smo sve da planinu nad Raškom vratimo na scenu kao regionalni ski-centar. Hotelski smeštaj sada je bolji na Kopaoniku nego na Kranju.

Oko 900 gostiju bilo je ovde prošlog vikenda, a na „ski-openingu“ bilo ih je više od 1.500. Banjsko takođe organizuje posebno otvaranje skijaške sezone, ali mi smo rasprodali kapacitete mnogo pre njih. Hotel „Konaci“ prilagodili smo mladima, pa sa objektoma „Jata“ već treću godinu nastupamo zajedno na tržištu.

Kako kaže, u renoviranje ovih hotela do sad je „MK grupa“ uložila 10 miliona evra, a do kraja sledeće godine biće investirano još dva miliona. Jer, uprkos ekonomskoj krizi, ne nameravaju da zaustave razvoj ovog hotelskog kompleksa. Smeštaj u „Grandu“ i „Anđeli“, gde je gostima na raspolaganju luksuzni spa i velnes centar sa bazenom, može se naći i za 33,4 do evra.

- Očekujemo dolazak oko 2.000 Rusa i Belorusa, kao i 600 Slovenaca - kaže Avram.

- Već smo uspeli da povratimo goste iz Crne Gore i Hrvatske, a činimo sve da privučemo i turske skijaše. Jer, za Turke je ovo najbliže inostrano skijalište za koje im ne treba viza. Oni ne žele da zimuju u Bugarskoj, a u zapadnoj Evropi nemaju dostojanstven tretman.

U špicu sezone, šestodnevni „ski pas“ košta 9.400 dinara. Poređenja radi, ista usluga u Banjskom staje gotovo duplo više - 160 evra. Cena jednodnevnog „ski pasa“ u decembru i januaru iznosi 2.100 dinara, dok dečji staje 1.400 dinara. Ponuda „10 u sezoni“ košta između 15.000 i 16.000 dinara.

Prema rečima Ane Jovanović iz „Skijališta Srbije“, na Kopaoniku su već pušteni u rad sistemi za veštačko osnežavanje. Čekalo se da temperatura padne ispod -3 stepena celzijusa, kako bi od raspršene vode mogao da se formira snežni pokrivač.

- Voda se raspršuje iz lansera i „topova“, i samo na niskim temperaturama može da se kristališe u pahulje - objašnjava ona.

- Na Karaman grebenu postavljena je nova šestosedna žičara, koja može da poveze 3.000 skijaša tokom sata, a do vrha treba samo četiri minuta. Uspinjaču sa četiri sedišta, koja se ovde ranije nalazila, premestili smo na Sunčanu dolinu, a kod žičare uz ski-bistro „Krst“ napravljene su i dve nove, blage staze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik