Kragujevac 2012. godine dobija Naučno-tehnološki park

Bez autora
Dec 15 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će u razvoj Univerziteta u Kragujevcu u narednoj godini biti uloženo više od 25 miliona evra. Đelić je danas potpisao Memorandum o realizaciji infrastrukturnih projekata i Protokol za projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, koja će početi naredne, a biće završena 2012. godine. Resorno ministarstvo će u saradnji sa evropskim finansijskim organizacijama obezbediti sredstva koja će biti namenjena izgradnji pomenutog parka, prvog Centra za matične ćelije u Srbiji i 210 stanova za naučnike Univerziteta u Kragujevcu. U izgradnji tehnološkog parka, jednog od četiri u Srbiji, čija će površina biti 8.000 kvadratnih metara, učestvovaće i lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu. Grad Kragujevac obezbediće lokaciju i građevinsku dozvolu i uraditi projektnu dokumentaciju i celokupnu infrastrukturu. Što se tiče izgradne Centra za matične ćelije, najavljeno je da će ugovor sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu o tome biti potpisan u prvom kvartalu naredne godine.

Kragujevac 2012. godine dobija Naučno-tehnološki parkPotpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će u razvoj Univerziteta u Kragujevcu u narednoj godini biti uloženo više od 25 miliona evra.

Đelić je danas potpisao Memorandum o realizaciji infrastrukturnih projekata i Protokol za projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, koja će početi naredne, a biće završena 2012. godine.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa evropskim finansijskim organizacijama obezbediti sredstva koja će biti namenjena izgradnji pomenutog parka, prvog Centra za matične ćelije u Srbiji i 210 stanova za naučnike Univerziteta u Kragujevcu. U izgradnji tehnološkog parka, jednog od četiri u Srbiji, čija će površina biti 8.000 kvadratnih metara, učestvovaće i lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu. Grad Kragujevac obezbediće lokaciju i građevinsku dozvolu i uraditi projektnu dokumentaciju i celokupnu infrastrukturu.

Što se tiče izgradne Centra za matične ćelije, najavljeno je da će ugovor sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu o tome biti potpisan u prvom kvartalu naredne godine.

U narednoj godini za četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu biće obezbeđena i dodatna finansijska pomoć od 1,43 miliona evra. Ta sredstva biće namenjena Agronomskom fakultetu u Čačku, Medicinskom i Mašinskom u Kragujevcu i Mašinskom fakultetu u Kraljevu.

Đelić je danas u Privrednoj komori Kragujevca učestvovao na skupu “Korak ka ekonomiji zasnovanoj na znanju” na kome je potvrdio da će preduzeća koja izvoze veći deo proizvoda u narednoj godini mogu da računaju na podsticaj u ukupnom iznosu od 100 miliona evra. Reč je o kreditnim sredstvima Evropske investicione banke za koje će država dati garancije banci, a zauzvrat uzeti u zalog akcije preduzeća koje uzima kredit zbog izvoza. Onog trenutka kada proizvođač vrati dug biće skinut i zalog sa akcija preduzeća, što će srpskim preduzećima olakšati izvoz jer neće kao do sada morati da stavljaju imovinu pod hipoteku.

Potpredsednik Vlade danas je najavio i da će naredne godine biti formiran Fond za inovacione delatnosti, koji je već opremljen i raspolaže početnim kapitalom od približno devet miliona evra. Takođe, 23. decembra ove godine po prvi put biće dodeljena finansijska sredstva za najbolju inovaciju u iznosu od 20 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik