Marina sa „četiri sidra” na levoj obali Save

Bez autora
Nov 14 2011

Pumpa za gorivo na vodi, servis za čamce i jahte, hotel, restoran, sportski tereni, sadržaji su koje će ponuditi novi centar nautičkog turizma na levoj obali Save u Surčinu. Prva od tri faze gradnje mogla bi da počne sledeće godine, a vrednost marine procenjuje se na 4,5 miliona evra. Idejno rešenje sa studijom izvodljivosti za kompleks površine 2,2 hektara obale i 1,8 hektara akvatorija potpisali su Dejan Stanojević, arhitekta, i njegov projektni biro „Daam studio”. Marina je projektovana tako da zadovolji sve standarde i ponese „četirisidra” – oznaku najvišeg ranga. U prvoj fazi trebalo bi da budu podignuti pristan, pumpa za gorivo, servis za plovila i upravna zgrada. Restoran na vodi i saobraćajnice planirani su za drugu fazu, a u trećoj će biti izgrađeni hotel, suvi vezovi, tereni za tenis, basket, odbojku na pesku, otvoreni bazeni. Da sve ovo neće ostati puki virtuelni crtež, potvrđuje Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin. Zamisao o marini uklapa se u gradska i opštinska planska dokumenta.

Marina sa „četiri sidra” na levoj obali SavePumpa za gorivo na vodi, servis za čamce i jahte, hotel, restoran, sportski tereni… sadržaji su koje će ponuditi novi centar nautičkog turizma na levoj obali Save u Surčinu.

Prva od tri faze gradnje mogla bi da počne sledeće godine, a vrednost marine procenjuje se na 4,5 miliona evra. Idejno rešenje sa studijom izvodljivosti za kompleks površine 2,2 hektara obale i 1,8 hektara akvatorija potpisali su Dejan Stanojević, arhitekta, i njegov projektni biro „Daam studio”.

– Marina je projektovana tako da zadovolji sve standarde i ponese „četirisidra” – oznaku najvišeg ranga. U prvoj fazi trebalo bi da budu podignuti pristan, pumpa za gorivo, servis za plovila i upravna zgrada. Restoran na vodi i saobraćajnice planirani su za drugu fazu, a u trećoj će biti izgrađeni hotel, suvi vezovi, tereni za tenis, basket, odbojku na pesku, otvoreni bazeni – najavljuje Stanojević.

Da sve ovo neće ostati puki virtuelni crtež, potvrđuje Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin. Zamisao o marini, kaže, uklapa se u gradska i opštinska planska dokumenta.

– Prostorni plan lokalne samouprave, kao i gradski plan postavljanja privremenih objekata na rekama, predviđaju marinu baš na tom mestu, na levoj obali Save, 13 kilometara od Beograda i kilometar pre Ostružničkog mosta. Lokacija je obezbeđena i, što je važno, nije opterećena imovinskim sporovima. Do budućeg gradilišta postoji saobraćajna veza koja se proteže nasipom,a od Bloka 45 može da se dođe asfaltiranim putem dugačkim oko tri kilometra. Saglasnost smo dobili i od JVP „Beogradvode”, a zeleno svetlo za projekat dao je i gradonačelnik – kaže Janošević.

Svaka faza koštaće po 1,5 miliona evra, a svaka od tri etape trajaće po 18 meseci. Lokalna samouprava i Privredna komora Beograda konkurisaće za sredstva EU. Po istom principu obezbedili su finansiranje izrade idejnog rešenja i studije izvodljivosti.

– Pre dve godine konkurisali smo za novac Evropske komisije u programima „Adriatic Ipa” i „Claster Club” kako bismo mogli da uradimo idejni projekat. Za projektnu dokumentaciju i radove ponovo ćemo aplicirati kod fondova Evropske komisije. Veće mogućnosti imaćemo ako Srbija uskoro dobije status kandidata. Šest meseci je potrebno da se projekat odobri, a 18 da se dođe do novca. Za to vreme gradnja se može finansirati iz budžeta, a kada se odobre sredstva, potrošeno se refundira investitoru – objašnjava Velibor Pešić iz Privredne komore Beograda.

Ako nas Evropa odbije, tražićemo privatne investitore, a ako ni to ne uspe, probaćemo sami da finansiramo projekat, optimističan je Vojislav Janošević.

– Verujemo da ćemo dobiti novac jer je poduhvat kvalitetan. U Evropi se velika pažnja posvećuje silasku na reke, ekologiji i zaštiti voda, a tih stavki tiče se i naš projekat – smatra Janošević.

Plan je da izgradnja počne sledeće godine, ali Janošević dodaje da „nije strašno ni da se temeljacpostavi 2013. ako se do tada ne zatvori finansijska konstrukcija”. Prva plovila i posetioci mogli bi da se usidre za tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik