Merkur ipak tone u stečaj?

Bez autora
Dec 12 2010

Nakon višetjednih pregovora o davanju dugoročnog kredita slovenskom Merkuru, koji je zbog prezaduženosti proglasio insolventnost i u fazi je prisilnog poravnavanja, Hypo Alpe Adria Bank International je odlučila da Merkuru neće odobriti očekivani dugoročni, već samo polugodišnji kredit. Istovremeno je ova banka, u četvrtak, službeno priopćila da izlazi iz bankarskog sindikata u kojem su banke od kojih je Merkur očekivao da će dobiti dugoročni kredit koji bi mu omogućio ponovno pokretanje poslovanja. Inače, Hypo Alpe Adria banka je i najveća vlasnica Merkura, s nešto manje od 25 posto vlasništva. Zbog ove odluke Hypo Alpe Adria banke su se i još neke banke iz sindikata počele da usklađivati u pravcu da i one Merkuru daju samo šestomjesečne, a ne dugoročne kredite na koje je računao Merkur.

Merkur ipak tone u stečaj?Nakon višetjednih pregovora o davanju dugoročnog kredita slovenskom Merkuru, koji je zbog prezaduženosti proglasio insolventnost i u fazi je prisilnog poravnavanja, Hypo Alpe Adria Bank International je odlučila da Merkuru neće odobriti očekivani dugoročni, već samo polugodišnji kredit.

Istovremeno je ova banka, u četvrtak, službeno priopćila da izlazi iz bankarskog sindikata u kojem su banke od kojih je Merkur očekivao da će dobiti dugoročni kredit koji bi mu omogućio ponovno pokretanje poslovanja. Inače, Hypo Alpe Adria banka je i najveća vlasnica Merkura, s nešto manje od 25 posto vlasništva.

Prema pisanju slovenskog lista Dnevnik, zbog ove odluke Hypo Alpe Adria banke su se i još neke banke iz sindikata počele da usklađivati u pravcu da i one Merkuru daju samo šestomjesečne, a ne dugoročne kredite na koje je računao Merkur.

List dodaje i da je “dosadašnja nekooperativnost Hypa prije svega loš znak za ostale vjerovnike Merkura, koji uskoro trebaju glasati o podršci prisilnom poravnavanju”, odnosno da li će se sud i vjerovnički odbor uopće složiti s mogućom odlukom banaka da Merkuru daju samo polugodišnji kredit, jer se plan financijskog restrukturiranja Merkura bazira na tri ključne pretpostavke od kojih je jedna – osiguranje likvidnog kredita s otplatom od pet godina.

Slovenski list Finance objavio je da Merkur poziva banke “da se već jednom odluče ili da kažu da ničeg neće biti i da poduzeće ide u stečaj”, jer smatraju da šestomjesečni kredit neće išta spasiti. Merkur je od sindikata banaka očekivao dugoročni kredit od najprije 40 milijuna eura, ali su neke od stranih banaka odbile novo kreditiranje Merkura, čija ukupna zaduženost je već oko 750 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik