Mesnoj industriji otvoren put na rusko tržište

Bez autora
Feb 12 2012

Šest crnogorskih kompanija iz oblasti mesne industrije ispunjavaju uslove za izvoz svojih proizvoda na tržišta zemalja Carinske unije, koju sačinjavaju Rusija, Bjelorusija i Kazahstan. Preduzeća koja će biti upisana u registar zemalja trećeg svijeta ove Unije su "Goranović" iz Nikšića, "Interprodukt" i "Naninprom" sa Cetinja, "Mesopromet" iz Bijelog Polja, "Gradina kompani" iz Rožaja i "Panto market" iz Herceg Novog. Šest proizvođača u narednom periodu će u saradnji sa Veterinarskom upravom Crne Gore raditi na ispunjavanju preostalih i manje zahtjevnih uslova za dobijanje konačne dozvole za izvoz na ovo tržište, čija se veličina procjenjuje na više od 250 miliona stanovnika. Delegacija ruske inspekcije, da podsjetimo, boravila je u Crnoj Gori početkom novembra 2011. godine, kada je obišla 15 preduzeća koja se bave proizvodnjom proizvoda životinjskog porijekla i kontrolisala usklađenost sa veterinarsko-sanitarnim propisima Ruske Federacije i Carinske unije.

Mesnoj industriji otvoren put na rusko tržišteŠest crnogorskih kompanija iz oblasti mesne industrije ispunjavaju uslove za izvoz svojih proizvoda na tržišta zemalja Carinske unije, koju sačinjavaju Rusija, Bjelorusija i Kazahstan – navodi se u zvaničnom obavještenju Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor koje je juče stiglo na adresu Veterinarske uprave Crne Gore.

Preduzeća koja će biti upisana u registar zemalja trećeg svijeta ove Unije su "Goranović" iz Nikšića, "Interprodukt" i "Naninprom" sa Cetinja, "Mesopromet" iz Bijelog Polja, "Gradina kompani" iz Rožaja i "Panto market" iz Herceg Novog.

Šest proizvođača u narednom periodu će u saradnji sa Veterinarskom upravom Crne Gore raditi na ispunjavanju preostalih i manje zahtjevnih uslova za dobijanje konačne dozvole za izvoz na ovo tržište, čija se veličina procjenjuje na više od  250 miliona stanovnika.

Još usklađivanja

Delegacija ruske inspekcije, da podsjetimo, boravila je u Crnoj Gori početkom novembra 2011. godine, kada je obišla 15 preduzeća koja se bave proizvodnjom proizvoda životinjskog porijekla i kontrolisala usklađenost sa veterinarsko-sanitarnim propisima Ruske Federacije i Carinske unije.

Direktor Veterinarske uprave Ivan Popović kazao je za Pobjedu da tada naši proizvođači tada nijesu bili unaprijed pripremljeni, odnosno detaljno obavješteni o tome šta će ruska inspekcija tražiti prilikom kontrole, što, kako je rekao, uspjeh crnogorskih preduzeća čini još većim.

- Veterinarska uprava je preduzela sve aktivnosti na upoznavanju preduzeća sa propisima neophodnim za izvoz u Rusku federaciju i druge dvije zemlje Carinske unije. U saradanji sa kompanijama radićemo na ispunjavanju preostalih uslova, odnosno eliminisanju još nekih neusklađenosti sa njihovim standardima, kako bi nesmetan izvoz mogao i početi – kazao je Popović, navodeći da će, prema planiranoj proceduri,  o svemu tome obavijestiti Rusku federalnu službu.

Iskustvo drugih zemalja pokazalo je da je izvoz, naročito prehrambenih proizvoda, na rusko tržište zahtjevan i pored posjedovanja potrebnih dozvola. Pobjeda je u ranijim tekstovima na ovu temu navodila i preporuke iskusnih proizvođača koji su našli put do ruskog tržišta, a koje se odnose na ostvarivanje dobrog kontakta sa distributerima. To upravo već sada rade neke od naših kompanija koje su dobile zeleno svjetlo za izvoz.

Uspjeh i šansa

Vlasnik Mesne industrije "Goranović" Đorđije Goranović kaže da je očekivao pozitivan ruske kontrole, te da je već u kontaktu sa potencijalnim kupcima iz te zemlje. On je uvjeren da će kompanija ispuniti još neke zahtjeve koji se tiču usaglašavanja načina obilježavanja proizvoda, te da će brzo imati priliku da izvoze na to veliko tržište.

Za sve crnogorske proizvođače koji su dobili ovu mogućnost otvaraju se nove prodajne perspektive. To u narednom periodu može da bude osnova za dalji razvoj ovih kompanija, ali i stočarstva u Crnoj Gori – kazao je Goranović za Pobjedu.

Kompanija iz Nikšića planira da na rusko tržište plasira visokokvalitetne prtoizvode iz programa krajnjih fermentisanih proizvoda(čajna,  budimska kobasica, pečenica, pančeta, nikšićki pršut…), jer je za te proizvode učešće sirovine sa područja Crne Gore veliko. Planiraju, kako kaže Goranović, da izvoze i visokokvalitetne razne vrste šunki, asortimana koji je već prepoznat na trenutim izvoznim tržištima Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova.

Goranović očekuje da će plasman proizvoda na rusko tržište biti uspješniji kada se potpiše i najavljeni sporazum o slobodnoj trgovini Crne Gore sa zemljama Carinske unije, koji će omogućiti izvoz bez carina.

Zapošljavanje

Izvršni director i vlasnik preduzeća "Gradina kompani" iz Rožaja Džemal Škrijelj  kaže da dozvola za izvoz na novo i moćno rusko tržište dosta znači ovom preduzeću u smislu daljeg razvoja.

- Omogućiće nam upošljavanje svih proizvođačkih kapaciteta, najvjerovatnije uvođenje i druge smjene, odnosno  nova radna mjesta – kaže za Pobjedu Škrijelj.

On smatra da Gradina ima kapacitet za izvoz na to tržište, dobrim dijelom sirovine iz Crne Gore, širok asortiman visokokvalitetnih proizvoda iz goveđeg, junećeg, pilećeg i ćurećeg programa.

Prema riječima Škrijelja, kompanija ima sve standard potrebne za izvoz na međunarodna tržišta, a vezano za rusko već je u pregovorima sa kupcima iz Kazahstana i Moskve.

Očekuju da će brzo dobiti i evropski izvozni broj

Proizvođači iz oblasti mesne industrije očekuju da će u komunikaciji sa Veterinarskom upravom, evropska komisija iz Dablina što prije doći u Crnu Goru I posjetiti objekte koji, kakokaže, zadovoljavaju uslove da dobiju evropski izvozni broj.

Goranović kaže da dobijanje dozvole za izvoz na tržište Evropske unije nije samo značajno zbog mogućnosti plasmana na tržišta zemalja članica EU, nego I zbog Hrvatske.

Propisi Hrvatske, koja je na pragu EU, već nekoliko godina zahtijevaju od uvoznika, odnosno proizvođača animalnog porijekla, da imaju evropski izvozni broj. To što ga crnogorski proizvođači nemaju predstavlja barijeru za izvoz u Hrvatsku, sa kojom Crna Gora ima zaključen vrlo povoljan, asimetričan, sporazum o trgovini – ističe Goranović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik