Mjenjačnice otvorene u 30 opština Srpske

Bez autora
Feb 20 2012

Mjenjačnice su od juna prošle godine otvorene u čak 30 opština u Republici Srpskoj, čime je donekle riješen problem nemogućnosti zamjene novca koji je u RS bio prisutan godinama. U Republici Srpskoj polovinom prošle godine mjenjačnice su postojale u samo šest opština, i to Banjaluci, Gradišci, Doboju, Prijedoru. Mjenjačka mjesta su, prema podacima Ministarstva finansija RS, u junu 2011. godine postojala i u Šamcu i Donjem Žabaru, ali su zatvorena. U Ministarstvu finansija RS kazali su “Glasu Srpske” da mjenjačke poslove u Srpskoj trenutno obavlja sedam pravnih lica na 57 mjenjačkih mjesta, te 21 preduzetnik na 27 mjenjačkih mjesta. Mjenjačnice u Srpskoj trenutno postoje u 34 opštine, i to u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Višegradu, Vlasenici, Gradišci, te Derventi, Doboju, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Kozarskoj Dubici. Poslove zamjene novca lica mogu obaviti i u Kostajnici, Kotor Varošu, Laktašima, Loparama, Milićima, Modriči, Novom Gradu, Oštroj Luci, Palama, Petrovu, Prijedoru i Prnjavoru.

Mjenjačnice otvorene u 30 opština SrpskeMjenjačnice su od juna prošle godine otvorene u čak 30 opština u Republici Srpskoj, čime je donekle riješen problem nemogućnosti zamjene novca koji je u RS bio prisutan godinama.

U Republici Srpskoj polovinom prošle godine mjenjačnice su postojale u samo šest opština, i to Banjaluci, Gradišci, Doboju, Prijedoru. Mjenjačka mjesta su, prema podacima Ministarstva finansija RS, u junu 2011. godine postojala i u Šamcu i Donjem Žabaru, ali su zatvorena.

U Ministarstvu finansija RS kazali su “Glasu Srpske” da mjenjačke poslove u Srpskoj trenutno obavlja sedam pravnih lica na 57 mjenjačkih mjesta, te 21 preduzetnik na 27 mjenjačkih mjesta.

- Mjenjačnice u Srpskoj trenutno postoje u 34 opštine, i to u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Višegradu, Vlasenici, Gradišci, te Derventi, Doboju, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Kozarskoj Dubici. Poslove zamjene novca lica mogu obaviti i u Kostajnici, Kotor Varošu, Laktašima, Loparama, Milićima, Modriči, Novom Gradu, Oštroj Luci, Palama, Petrovu, Prijedoru i Prnjavoru - kazali su u Ministarstvu finansija.

Naglasili su da se poslovi kupovine novca od fizičkih lica mogu obaviti i u mjenjačnicama u Rogatici, Sokocu, Srpcu, Srebrenici, Tesliću, Trebinju, Ugljeviku, Foči, Čelincu i Šekovićama.

U Ministarstvu finansija dodali su da mjenjačke poslove mogu obavljati banke i filijale banaka sa sjedištem izvan Srpske, te pravna lica i preduzetnici koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, koji su registrovani za obavljanje ovih poslova i imaju ovlašćenje Ministarstva finansija.

- Pravna lica i preduzetnici zahtjev za dobijanje ovlašćenja za obavljanje mjenjačkih poslova podnose Ministarstvu finansija putem banke - kazali su u resornom ministarstvu.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da u vrijeme ekonomske krize, te niskih i neredovnih isplata plata u Srpskoj stanovnici uglavnom dobijaju pomoć iz inostranstva u evrima zbog čega je došlo i do potrebe za većom zamjenom novca, a samim tim i do otvaranja većeg broja mjenjačnica.

- Otvaranjem većeg broja mjenjačnica stvorila se povoljna situacija, jer je došlo i do zapošljavanja stanovnika, ali i mogućnosti da novac ljudi zamjene i vikendom kada ne rade banke - rekao je Pavlović.

Banke

U Ministarstvu finansija RS kazali su da se zamjena novca može obaviti i u deset banaka sa sjedištem u Srpskoj, putem 90 filijala i 239 ostalih organizacionih dijelova, te u sedam banaka iz FBiH, koje imaju dozvolu za rad Agencije za bankarstvo RS, i to putem 22 filijale i 34 ostala organizaciona dijela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik