Na berzama zapržili novu cenu kafe

Bez autora
Dec 12 2010

Cene kafe uvećane su, u proseku, 15 odsto u većini trgovinskih lanaca. Nove cenovnike skrojili su poskupljenje sirovina i skok evra, a vodeći proizvođači i trgovci predviđaju da će poskupljenja crnog napitka biti i dogodine. Glavni uzrok kontinuiranog pritiska na rast maloprodajnih cena je izuzetno veliki skok cena sirove kafe. Za samo šest meseci kafa je na svetskim berzama poskupela gotovo 30 odsto, a u kombinaciji sa stalnom devalvacijom domaće valute neminovno je da će do korekcija cena doći i u toku 2011. godine. Iz kompanije „Štraus adrijatik”, proizvođača „don kafe”, kazali su da je njena cena u toku 2010. godine povećana 12 odsto koliko iznosi i inflacija na godišnjem nivou. I drugi vodeći proizvođač, „Grand kafa”, bio je prinuđen da početkom decembra zbog poskupljenja sirove kafe na berzi podigne cene za oko pet procenata. „Grand kafa” je u prethodnih godinu dana samo jednom korigovala cene i to za procenat koji je bio manji od nivoa depresijacije kursa dinara.

Na berzama zapržili novu cenu kafeCene kafe uvećane su, u proseku, 15 odsto u većini trgovinskih lanaca. Nove cenovnike skrojili su poskupljenje sirovina i skok evra, a vodeći proizvođači i trgovci predviđaju da će poskupljenja crnog napitka biti i dogodine.

– Glavni uzrok kontinuiranog pritiska na rast maloprodajnih cena je izuzetno veliki skok cena sirove kafe. Za samo šest meseci kafa je na svetskim berzama poskupela gotovo 30 odsto, a u kombinaciji sa stalnom devalvacijom domaće valute neminovno je da će do korekcija cena doći i u toku 2011. godine – istakao je Mihailo Stanišić, generalni direktor kompanije „Štraus adrijatik”, proizvođača „don kafe”, dodajući da je njena cena u toku 2010. godine povećana 12 odsto koliko, kako kaže, iznosi i inflacija na godišnjem nivou.

I drugi vodeći proizvođač, „Grand kafa”, bio je prinuđen da početkom decembra zbog poskupljenja sirove kafe na berzi podigne cene za oko pet procenata.

– „Grand kafa” je u prethodnih godinu dana samo jednom korigovala cene i to za procenat koji je bio manji od nivoa depresijacije kursa dinara. U narednom periodu ćemo i dalje pokušavati da maksimalno amortizujemo ovaj pritisak i da ga ne prenesemo na krajnjeg potrošača, ali to će u velikoj meri zavisiti od razvoja situacije na svetskim berzama, ali i od makroekonomskih uslova u zemlji – rekao je Aleksandar Poznanić, direktor marketinga „Grand kafe”.

Poznavaoci tržišnih prilika tvrde i da cene kafe stalno trpe veliki pritisak suprotstavljenih interesa.

– Velika borba se vodi na globalnom nivou između berzanskih špekulanata koji podižu cenu kafe na produktnim berzama i proizvođača koji nastoje da zaštite potrošače od dramatičnih skokova cena sirove kafe. Mi predviđamo da će ova pat pozicija u 2011. godini biti razrešena i da će jedna od strana morati da popusti. I dalje ćemo se boriti da negativne uticaje sa berzi ne prenosimo na potrošače, ali uvek postoji verovatnoća da će špekulanti nadvladati, što može da dovede do novih korekcija cena – objasnio je Stanišić situaciju na svetskom tržištu.

Povećanje cena trgovce nije iznenadilo. Isto se, kažu, dogodilo i u zemljama regiona.

– Kafa je berzanski proizvod i pošto je vrednost uvećana na berzama, domaći proizvođači su morali da promene cene. Cenovnici ovog proizvoda vezuju se i za evro, pa je i zbog toga moralo da dođe do poskupljenja – kaže Milena Radulović, direktor marketinga „SOS marketa”.

Na rafovima trgovina cene kafe razlikuju se i više od 20 dinara. Najjeftinije vrste mogu da se pazare za manje od 60 dinara, a cene najskupljih prelaze 85. U većini prodavnica najtraženije su kesice „grand” i „don” kafe, dok se u radnjama za socijalno ugrožene građane kupci uglavnom rukovode cenom.

– Dobro se prodaje kafa „zlatno zvono” i to zbog cene, jer pakovanje od 100 grama košta 56,90 dinara – kaže Radulovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik