Na konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke stigla 232 rada

Bez autora
Dec 14 2010

Međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 dokaz je da se Srbija i u vreme krize prilagođava ekonomiji znanja. Prijave su stigle iz celog sveta, a žiri će do petka, 17. decembra, odabrati najbolja rešenja. Žiri će činiti međunarodni stručnjaci Roberto Simon iz Brazila, Dorte Mandrup iz Danske, Gunter Katherl iz Austrije i Ourania Kloutsinioti iz Grčke, i domaći predstavnici – gradski arhitekta Dejan Vasović i predsednik Asocijacije srpskih arhitekata Jovan Mitrović. Na konkurs, koji je anoniman, pristigla su 232 rada iz celog sveta. Konkurs se sprovodi po pravilima Međunarodne asocijacije arhitekata, a mnogi poznati centri, poput Opere u Sidneju i Akropoljskog muzeja u Atini, rađeni su po tim procedurama. Na Balkanu sada nema sličnog projekta kakav se sprovodi u Srbiji.

Na konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke stigla 232 radaMeđunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 dokaz je da se Srbija i u vreme krize prilagođava ekonomiji znanja.

Prijave su stigle iz celog sveta, a žiri će do petka, 17. decembra, odabrati najbolja rešenja. Žiri će činiti međunarodni stručnjaci Roberto Simon iz Brazila, Dorte Mandrup iz Danske, Gunter Katherl iz Austrije i Ourania Kloutsinioti iz Grčke, i domaći predstavnici – gradski arhitekta Dejan Vasović i predsednik Asocijacije srpskih arhitekata Jovan Mitrović.

Na konkurs, koji je anoniman, pristigla su 232 rada iz celog sveta. Konkurs se sprovodi po pravilima Međunarodne asocijacije arhitekata, a mnogi poznati centri, poput Opere u Sidneju i Akropoljskog muzeja u Atini, rađeni su po tim procedurama. Na Balkanu sada nema sličnog projekta kakav se sprovodi u Srbiji.

Završetak izgradnje tog centra očekuje se 2012. godine i on će svake godine moći da primi više od 300.000 ljudi. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, radiće se na tome da poseta učenika tom centru postane sastavni deo obrazovnog programa.

Projekat Centra za promociju nauke deo je programa investicija u naučnu infrastrukturu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke. Vrednost projekta je 20 miliona evra, što predstavlja pet posto ukupnog investicionog programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik