Naplata u roku od 60 dana zaobilazi se - ugovorima

Bez autora
Feb 12 2012

Upravo smo u fazi sklapanja kupoprodajnih ugovora s trgovačkim kućama, a svaka drugačije tumači Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza. Jedne kažu da nije obvezna naplata u roku od 60 dana, već prema roku koji se stavi u ugovoru, npr. 100 dana. Druge kuće traže da se ugovori potpisuju s danom prije 31. prosinca 2011. jer da onda plaćanja mogu biti iznad 60 dana. Treće traže da se ne potpisuju novi ugovori, nego da ostane na snazi stari ugovor, u kojemu je navedeno plaćanje dulje od 60 dana. Ako rok nije ugovoren, dužnik mora svoje obveze podmiriti u roku od 30 dana. I sve se to događa u moru nelikvidnosti koja je koncem listopada premašila 40,2 milijarde kuna i u godinu dana porasla čak 6 milijardi kuna. Prema podacima Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, u listopadu je bilo 2600 novih tvrtki s blokiranim računom, među kojima je 1300 obrtnika i isto toliko poduzeća. Ukupno blokiranih na kraju listopada bilo je 68.500.

Upravo smo u fazi sklapanja kupoprodajnih ugovora s trgovačkim kućama, a svaka drugačije tumači Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza.

Jedne kažu da nije obvezna naplata u roku od 60 dana, već prema roku koji se stavi u ugovoru, npr. 100 dana. Druge kuće traže da se ugovori potpisuju s danom prije 31. prosinca 2011. jer da onda plaćanja mogu biti iznad 60 dana. Treće traže da se ne potpisuju novi ugovori, nego da ostane na snazi stari ugovor, u kojemu je navedeno plaćanje dulje od 60 dana.

Mali u lošijem položaju

Što je nama poduzetnicima činiti? Pisao sam Ministarstvu financija i sad čekam njihovo tumačenje.

Kazuje nam to Davor Karninčić, vlasnik Trentona, koji se, kao i brojni drugi poduzetnici, uglavnom mali i srednji, suočio s nepoznanicama vezanim za zakonske odredbe po kojima se u novim ugovorima od 1. siječnja 2012. dospjele obveze moraju plaćati u roku do 60 dana.

Ako rok nije ugovoren, dužnik mora svoje obveze podmiriti u roku od 30 dana. I sve se to događa u moru nelikvidnosti koja je koncem listopada premašila 40,2 milijarde kuna i u godinu dana porasla čak 6 milijardi kuna.

Prema podacima Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, u listopadu je bilo 2600 novih tvrtki s blokiranim računom, među kojima je 1300 obrtnika i isto toliko poduzeća. Ukupno blokiranih na kraju listopada bilo je 68.500.

- Mali proizvođači u neravnopravnom su položaju s velikim kompanijama iz inozemstva koje ovdje mogu diktirati svoje uvjete. One neće plasirati robu ako im se odmah ne plati, otići će drugdje. Zato trgovci cijede nas koji smo orijentirani na malo hrvatsko tržište.

Male tvrtke propadaju, to je ubijanje proizvodnje, a trgovački lanci se šire kao gljive poslije kiše - kazuje Davor Karninčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik