Novi Pazar se zadužuje za još 300 miliona dinara

Bez autora
May 09 2024

Gradsko veće Novog Pazara donelo je odluku o kreditnom zaduženju za novih 300 miliona dinara.

Konačnu reč, o novom kreditnom zaduženju lokalne samouprave, daće odbornici na sednici gradskog parlamenta, koja će biti održana sledeće sedmice.

Gradsko veće je u svojoj odluci navelo da je dobijena saglasnost od Ministarstva finansija i da će sredstva iz novog kredita za „finansiranje kapitalnih investicionih rashoda“.

U poslednje dve godine biće to treće zaduživanje gradske uprave. Pre dve godine kredit je bio 180 miliona dinara, prošle godine 250 miliona i ove godine je 300 miliona dinara. Sa odlukom o novom zaduživanju, novopazarska lokalna samouprava biće zadužena 730 miliona dinara. finansiranju kapitalnih projekata.

Kada je pošlog maja doneta odluka o uzimanju kredita od 250 miliona dinara, saopšteno je da će ta sredstva biti upotrebljena za „realizaciju kapitalnih projekata“ – asfaltiranje 20 putnih pravaca, ulica i krakova ulica.

Tada je novopazarski gradonačelnih, Nihat Biševac, ocenio da je ovaj grad jedan od najmanje zaduženih i da će zaduženost biti 14 odsto.

U poslednjih nekoliko meseci, spekuliše se da je gradski budžet „u ozbiljnoh krizi“, jer su nenamenski tramsferi sa republičkog nivo ostali isti, a troškovi su znatno porasli.

Povećanje rashoda odnosi se na zarade zaposlenih koje su, ove godine, uvećane za 10 procenata. Upravo su plate, zaposlenih u lokalnoj samoupravi, najveći, više od 1,3 milijarde dinara, ovogodišnji izdatak iz gradske kase.

Odbornici će, u utorak, tazmatrati i odluku o prvom rebalansu budžeta, za ovu godinu, kojom je predviđeno da se slije nešto više od 4 milijarde ili za 200 miliona dinara manje od planiranog.

Planirani budžet za ovu godinu bio je nešto veći od 4,4 milijarde dinara ili za 300 miliona dinara manji od prošlogodišnjeg. Najviše novca, više od 2,3 milijarde dinara, trebalo je da se slije od naplate od naplate poreza na dohodak građana (1,4 miljarde), na imovinu (547 miliona) i na nepokretnosti (390 miliona).

Planirano je da lokalne komunalne takse u gradsku kasu donesu 1,2 milijarde dinara, 900 miliona transferi sa republičkog nivoa i 149 miliona dinara su sredstva preneta iz prethodnih godina.

Osim, najvećeg izdvajanja, 1,3 milijarde dinara, za plate zaposlenih, u najveća ulaganja, sa ukupno 299 miliona dinara, ubrojane su kapitalne investicije : izgradnja komunalne infastrukture (180 miliona dinara), po 40 miliona namenjeno je izgradnji zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra i 39 miliona dinara bilo je namenjeno za drugu fazu izgradnje IT centra.

Nadležne službe isplanirale su da ova budžetska godina bud završena sa deficitom od devet miliona dinara. Prvim rebalansom budžeta deficit je povećan na 320 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik