Novi Sad razvija kongresni turizam

Bez autora
Feb 27 2011

Novi Sad je u toku prošle godine posetilo više od 100 hiljada stranih turista i oko 60 hiljada domaćih, čime se taj grad svrstava u drugi najposećeniji grad u zemlji iza Beograda. I pored krize Novi Sad ima trend rasta broja posetilaca, posebno u segmentu stalnih turista.Kulturni turizam jeste veoma bitna okosnica razvoja, ali bitna poluga je i kongresni turizam, jer Novi Sad u tom segmentu ima veoma dobre predispozicije, naročito zbog kvalitetnog kapaciteta hotelskog smeštaja koji ispunjava najstrože uslove. U aprilu će biti pokrenuto osnivanje Kongresnog biroa koji bi trebalo da objedini sve mogućnosti i da promoviše kongresni potencijal grada...

Novi Sad razvija kongresni turizamNovi Sad je u toku prošle godine posetilo više od 100 hiljada stranih turista i oko 60 hiljada domaćih, čime se taj grad svrstava u drugi najposećeniji grad u zemlji iza Beograda, izjavio je danas Tanjugu direktor Turističke organizacije Novog Sada Branko Rondović.

On je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu istakao da i pored krize Novi Sad ima trend rasta broja posetilaca, posebno u segmentu stalnih turista.

"Kulturni turizam jeste naša veoma bitna okosnica razvoja, ali bitna poluga je i kongresni turizam, jer Novi Sad u tom segmentu ima veoma dobre predispozicije, naročito zbog kvalitetnog kapaciteta hotelskog smeštaja koji ispunjava najstrože uslove", naveo je Rondović.

On je najavio da će u aprilu biti pokrenuto osnivanje Kongresnog biroa koji bi trebalo da objedini sve mogućnosti i da promoviše kongresni potencijal grada.

Prema njegovim rečima, napravljen je projekat za osnivanje Biroa, gde će biti definisano koje organizacije će u njemu učestvovati, a očekuje se podrška Američke agencije za podršku i razvoj (USAID).

"Za sada je to 15 organizacija koje učestvuju u ovom projektu, među kojima ima i hotela i turističkih agencija, Master centar, Spens i druge", objasnio je on i dodao da će značajan partner budućeg Kongresnog biroa biti Univerzitet u Novom Sadu koji ima veliku produkciju konferencija.

Rondović je ocenio da se ne može očekivati da će Novi Sad biti destinacija gde će turisti dolaziti na odmor od sedam do 10 dana, ali da grad može ponuditi poslovna putovanja, kratke gradske odmore - "siti brejk", koji je u vezi sa određenim manifestacijama, gde bi se prezentovala kulturno-istorijska ponuda, zabava i provod koji u kratkoročnom periodu mogu dati rezultat.

"Trend rasta broja posetilaca može da se nastavi, ali grad i turistička privreda moraju zajedno delovati i promovisati one proizvode koje Novi Sad može da ponudi", zaključio je on i ukazao da manifestacioni turizam jeste bitan, ali i da "Egzit" nije jedini festival koji se održava u Novom Sadu, već postoji niz drugih velikih manifestacija koje privlače brojne posetioce i poslovni svet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik