Novi sistem za prikupljanje i odlaganje pepela u TENT-u

Bez autora
Dec 15 2010

Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu danas je preuzela novi sistem za prikupljanje, transport i odlaganje pepela u Termoelektrani “Nikola Tesla B” u koji je Evropska unija uložila više od 30 miliona evra i koji će značajno smanjiti zagađenje vazduha i vode. Narednih godina u zaštitu životne sredine u oblasti energetike biće uloženo približno 1,2 milijarde evra. Oko tri milijarde evra biće investirano u revitalizaciju postojećih energetskih kapaciteta, a u narednih pet do šest godina i još pet milijardi evra za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Puštanje u rad novog sistema prečišćavanja pepela u Bloku B u TENT-u omogućiće se godišnja ušteda od približno 18 miliona tona vode. Ove godine je primenom novog sistema približno 25.000 tona pepela upotrebljeno u proizvodnji cementa. Danas je završen i probni rad tog sistema, koji je pokazao da je za prečišćavanje jednog kilograma pepela potreban litar vode, dok je stari sistem za to koristio 10 do 15 litara vode.

Novi sistem za prikupljanje i odlaganje pepela u TENT-uTermoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu danas je preuzela novi sistem za prikupljanje, transport i odlaganje pepela u Termoelektrani “Nikola Tesla B” u koji je Evropska unija uložila više od 30 miliona evra i koji će značajno smanjiti zagađenje vazduha i vode.

Narednih godina u zaštitu životne sredine u oblasti energetike biće uloženo približno 1,2 milijarde evra. Oko tri milijarde evra biće investirano u revitalizaciju postojećih energetskih kapaciteta, a u narednih pet do šest godina i još pet milijardi evra za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.

Puštanje u rad novog sistema prečišćavanja pepela u Bloku B u TENT-u omogućiće se godišnja ušteda od približno 18 miliona tona vode. Ove godine je primenom novog sistema približno 25.000 tona pepela upotrebljeno u proizvodnji cementa. Danas je završen i probni rad tog sistema, koji je pokazao da je za prečišćavanje jednog kilograma pepela potreban litar vode, dok je stari sistem za to koristio 10 do 15 litara vode.

EU će sa 21 milion evra podržati projekat ugradnje električnih filtera u blokovima A6, B1 i B2 TENT-a, a izdvojiće I dodatnih 15 miliona evra za izgradnju stanice za prečišćavanje vode u Obrenovcu. Srbija napreduje u procesu približavanja EU i to se vidi i u oblasti energetike. Srbija treba da odredi politiku cena svih energenata zbog privlačenja stranih investitora, s obzirom na to da cena električne energije mora da odgovara troškovima njene proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik