Od turizma milijardu dolara

Bez autora
Feb 22 2012

Srbija je tokom 2011. godine ostvarila približno milijardu dolara prihoda od turizma, što potvrđuje održivost te privredne grane i njen doprinos otvaranju novih radnih mesta i ravnomernijem regionalnom razvoju. Tako je prošlogodišnji prihod od turizma, u odnosu na 2010. godinu, veći za 15 do 18 posto.Oko 55 posto stanovništva naše zemlje živi u ruralnim područjima, gde stopa siromaštva iznosi deset posto, što je dva puta više nego u urbanim delovima zemlje, u kojima je ona približno četiri posto.

Prihod od turizma milijardu dolaraMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da je Srbija tokom 2011. godine ostvarila približno milijardu dolara prihoda od turizma, što potvrđuje održivost te privredne grane i njen doprinos otvaranju novih radnih mesta i ravnomernijem regionalnom razvoju.

Tako je prošlogodišnji prihod od turizma, u odnosu na 2010. godinu, veći za 15 do 18 posto.

Oko 55 posto stanovništva naše zemlje živi u ruralnim područjima, gde stopa siromaštva iznosi deset posto, što je dva puta više nego u urbanim delovima zemlje, u kojima je ona približno četiri posto. Više od 86 posto seoskih naselja suočava se sa smanjenim brojem stanovnika, zbog čega je razvoj ruralnog turizma alternativa za poboljšanje njihovog života i ostvarivanje prihoda u ovim oblastima, rekao je Ćirić.

Ministar je dodao i da se 27 posto turističke delatnosti u Srbiji odvija u ruralnim oblastima, a u tim područjima zabeleženo je 2,3 miliona noćenja od sedam miliona na ukupnom nivou. Sve to govori o značaju ruralnog turizma za privredu Srbije, pri čemu je neophodno preduzeti niz različitih mera kako bi se efikasnost turističke delatnosti podigla na viši nivo na lokalnom, regionalnom, ali i na nacionalnom nivou.

Ruralni turizam može da doprinese zapošljavanju manje povlašćene populacije van gradskih centara i revitalizaciji tradicionalnih seoskih aktivnosti, što može da zadrži ljude na selu, poveća diverzifikaciju seoske poljoprivrede i doprinese zaštiti životne sredine. Srbija mora da unapredi konkurentnost svake destinacije i da se fokusira na ono što ima, odnosno na ono što interesuje današnje putnike, a to su hrana, muzika i način života.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik