Oktani opet skuplji

Bez autora
Feb 06 2011

Gorivo je ponovo poskupelo, tokom ove nedelje, na pumpama u Srbiji. Gotovo sve naftne kompanije podigle su cene od dinar do dva po litru. Cenovnici se, ipak, razlikuju, pa bezolovni benzin BMB 95 košta od 119,5 do 120,9 dinara, evrodizel varira od 125 do 129, a dizel D2 staje od 113,4 do 115,9 dinara po litru.Na pumpama Naftne industrije Srbije ovo je treće poskupljenje od početka godine. Prvo povećanje cenovnika usledilo je zbog povećanja akciza, dok ostala poskupljenja pravdaju rastom cena nafte na svetskom tržištu i derivata u veleprodaji u Evropi.

Oktani opet skupljiGorivo je ponovo poskupelo, tokom ove nedelje, na pumpama u Srbiji.

Gotovo sve naftne kompanije podigle su cene od dinar do dva po litru. Cenovnici se, ipak, razlikuju, pa bezolovni benzin BMB 95 košta od 119,5 do 120,9 dinara, evrodizel varira od 125 do 129, a dizel D2 staje od 113,4 do 115,9 dinara po litru.

Na pumpama Naftne industrije Srbije ovo je treće poskupljenje od početka godine. Prvo povećanje cenovnika usledilo je zbog povećanja akciza, dok ostala poskupljenja pravdaju rastom cena nafte na svetskom tržištu i derivata u veleprodaji u Evropi. Na svu sreću za vozače, posle nekoliko poskupljenja tečnog naftnog gasa od prošlog oktobra do decembra, kada je cena „skočila“ za deset dinara po litru, gotovo dva meseca stagnira u proseku na 72 dinara.

- Gorivo je, pre svega, poskupelo sa povećanjem akciza početkom godine - pričaju srpski naftaši.

- Ali, poslednja povećanja cenovnika usledila su zbog skokova nafte u svetu, koja je premašila rekordnih 100 dolara po barelu kada su počeli nemiri na severu Afrike. Više cene na pumpama u Srbiji izazvalo je, lančano, i poskupljenje nabavnih cena za gorivo iz uvoza.

Akcize

Mišljenje Evropske komisije o dvojnim akcizama za naftne derivate još nije stiglo u Srbiju. Kako kažu u Ministarstvu finansija, koje je tražilo mišljenje Evrope, ove nedelje EK tri puta je poslala pismo u kome navodi da i dalje razmatra njihov zahtev.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik