Penzije prate kretanje zarada u javnom sektoru

Bez autora
Dec 12 2010

Kako je saopštio potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, od 1. januara sledeće godine najniže penzije će biti uvećane za procenat, dok će penzije poljoprivrednika porasti za osam posto. To povećanje je predviđeno pored tri redovna usklađivanja koja sve penzionere u Srbiji očekuju tokom 2011. godine - u januru, aprilu i oktobru.Usklađivanje plata u javnom sektoru i penzija izvršiće se u istom iznosu, a koliko će to procenata biti znaće se do kraja godine. Potrebno je usvojiti izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju što će biti učinjeno pre zasedanja Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda 22. decembra.

Penzije prate kretanje zarada u javnom sektoruKako je saopštio potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, od 1. januara sledeće godine najniže penzije će biti uvećane za procenat, dok će penzije poljoprivrednika porasti za osam posto.

To povećanje je predviđeno pored tri redovna usklađivanja koja sve penzionere u Srbiji očekuju tokom 2011. godine - u januru, aprilu i oktobru. Usklađivanje plata u javnom sektoru i penzija izvršiće se u istom iznosu, a koliko će to procenata biti znaće se do kraja godine. Potrebno je usvojiti izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju što će biti učinjeno pre zasedanja Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 22. decembra.

Kretanja plata i penzija naredne godine će zavisiti od brzine ekonomskog oporavka, rasta privrede i bruto nacionalnog proizvoda.

Dogovor sa MMF-om podrazumeva da najmanje penzije ne budu niže od 27 posto prosečne plate, a postignut je i dogovor da povećanje potrebnih godina staža za odlazak žena u penziju bude odloženo do 2013. godine.

Reforme penzijskog sistema sprovode se svuda u Evropi, a stručnjaci ocenjuju da je reforma koja se sprovodi u Srbiji među najblažim i najmanje restriktivnim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik